Anglia: megreformálnák az FA-kupát és a Ligakupát

Vágólapra másolva!
2022.09.19. 21:54
null
Az FA-kupa és a Ligakupa lebonyolításán is módosíthatnak (Illusztráció: AFP)
A The Times úgy értesült, hogy egy új tervezet szerint a 2024–2025-ös idénytől törölnék az újrajátszásokat az FA-kupa harmadik (amikor a Premier League csapatai csatlakoznak a sorozathoz) és negyedik körében, a Ligakupát pedig még drasztikusabb változások érhetik.
Ez lesz az egyik sarokpontja a szerdai egyeztetésnek a Premier League résztvevői között. A cél, hogy további anyagi támogatást nyújtsanak az English Football League-nek (EFL), míg a legnagyobb klubok felszabadítanak maguknak helyet a tömött versenynaptárban.

A tervezet szerint eltörölnék az újrajátszásokat az FA-kupa harmadik és negyedik fordulójában. Az európai kupákban induló együttesek pedig egyáltalán nem, vagy csak az U21-es csapattal vennének részt a Ligakupában.Bár sokan megértenék a Ligakupa eltörlését, a legnagyobb klubok megértik, hogy az innen származó bevételek fontosak az EFL csapatainak, és az EFL-t is érdeklik a változásokra hozott javaslatok.

Megszüntetnék azt a szolidaritási díjat is, amelyet a Premier League az élvonalból kiesőknek fizet minden szezon végén. Ez arra biztatja a Championship klubjait, hogy mindent megtegyenek a feljutásért, azonban ezek a csapatok átestek a ló túloldalára, ugyanis sok klub annyit kockáztat egy esetleges feljutásért, hogy többet költ játékosok fizetésére, mint amennyi bevétele van.

A Premier League szigorúbb Pénzügyi Fair Play szabályokat is bevezetne a jelenlegihez képest, hogy azok összhangban legyenek az UEFA előírásaival.Az UEFA szabályai szerint a klubok a bevételeik 70 százalékát költhetik majd el a játékosok fizetéseire, átigazolási díjakra, valamint ügynöki jutalékra.

A Premier League fokozatosan vezetné ezt be, 2023-ban 90 százalék, 2024-ben 80 százalék lenne a meghatározott arány, majd 2025-ben érné el az UEFA által is előírt 70 százalékot.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik