PL: Haaland bezsebelte a ritka 10-est – de hol fog megállni?!

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.10.04. 11:00
null
Erling Haaland gólöröme az MU elleni derbin (Fotó: AFP)
Erling Haaland vasárnapi teljesítménye továbbra is hálás téma a nemzetközi sportsajtóban: a Manchester City norvég labdarúgója három gólt és két gólpasszt jegyzett a Manchester United elleni, 6–3-ra megnyert angol bajnoki mérkőzésen, amivel a L'Équipe francia sportnapilapból kicsikart egy ritka 10-es osztályzatot, a Sky Sports pedig azt vizsgálta, meglesz-e neki a 100 gól ebben az idényben.

A Sky Sports munkatársai egyik statisztikájukban azt vizsgálták, hogy a közelmúlt és a jelen világklasszis támadói hány gólt szereztek az első 100 mérkőzésükön attól a naptól kezdve, hogy topligába szerződtek.

Mint az alábbi felsorolás mutatja, Haaland a maga 103 góljával igencsak tekintélyes társaság királyának mondhatja magát. A norvég támadó a Manchester Cityben 17 gólnál jár, első topligás állomáshelyén, a Borussia Dortmundban 86-ot szerzett – fontos megjegyezni, hogy a számításnál nemcsak a bajnoki meccseket, hanem a klub színeiben lejátszott összes tétmérkőzést figyelembe vették.

Erling Haaland és más világklasszis támadók góltermése 100 mérkőzésen a Sky gyűjtése szerint
Erling Haaland és más világklasszis támadók góltermése 100 mérkőzésen a Sky gyűjtése szerint

A Sky másik elemzése szerint, ha Haaland tartja a mostani kapura lövési mutatóját és hatékonyságát, akkor a Premier League-idényt 67, a hazai és a nemzetközi kupameccseket is tartalmazó klubidényt 95 góllal zárja – de az előbbi szám 71-re, utóbbi pedig 102-re emelkedhet, ha mostantól minden meccset végigjátszik.

A MANCHESTER CITY–MANCHESTER UNITED (6–3) MECCS ÖSSZEFOGLALÓJA

Ami pedig a L'Équipe 10-es osztályzatát illeti, Erling Haaland mindössze a 14. labdarúgó, aki kiérdemli a tökéletes osztályzatot a nagy presztízsű – többek között a Bajnokcsapatok Európa-kupája (a BL elődje) megszületésében is fontos szerepet játszó – francia sportnapilapnál.

A tízesek korszaka 1988-ban kezdődött a L'Équipe-nél, és mint az alábbi felsorolásból látszik, 2018-tól gyorsultak fel az események – azóta a norvég labdarúgóé a hetedik 10/10-es.

Eddig egyvalaki kapott egynél több 10-est az elsősorban francia érdekeltségű mérkőzésekre összpontosító, de a topligákban és a nagy nemzetközi tornákon is osztályozó francia laptól: Lionel Messi.

Bár akadnak jelentős vetélytársak, mindenekelőtt a nagy francia kedvenc, Kylian Mbappé, nem lenne nagy meglepetés, ha az argentin után Haaland lenne a L'Équipe-történelem második kétszeres 10-ese. És az első háromszoros, hogy tovább most ne is számoljunk…

A L'ÉQUIPE EDDIGI 10/10-ESEI

2022: Erling Haaland (Manchester City) – három gól és két gólpassz a Manchester United elleni bajnoki derbin, amelyet csapata 6–3-ra nyert meg.

2022: Alban Lafont (Nantes) – nagyszerű védések sorozatával segítette hozzá csapatát a PSG 3–1-es legyőzéséhez. VIDEÓ ITT!

2021: Kylian Mbappé (Franciaország) – 63 év után lett újra négygólos játékosa a francia válogatottnak, a PSG világbajnoka Kazahsztánnak köszönt be négyszer a 8–0-ra megnyert vb-selejtezőn. VIDEÓ ITT!

2019: Serge Gnabry (Bayern München) – négy gól és egy gólpassz a Tottenham ellen 7–2-re megnyert BL-csoportmérkőzésen. VIDEÓ ITT!

2019: Lucas Moura (Tottenham) – csapata összesítésben háromgólos hátrányban volt az Ajax elleni BL-elődöntőben, amikor a brazil elkezdte termelni a gólokat; összesen hármat szerzett, a 96. percben született harmadik döntőbe jutást ért. VIDEÓ ITT!

2019: Dusan Tadics (Ajax) – rendkívüli mezőnymunka, pimasz cselek, egy gól és két gólpassz a Real Madrid ellen idegenben 4–1-re megnyert BL-meccsen. VIDEÓ ITT!

2018: Neymar (PSG) – négy gól és két gólpassz a Dijon ellen 8–0-ra megnyert francia bajnokin. VIDEÓ ITT!

2014: Carlos Eduardo (Nice) – öt góllal járult hozzá ahhoz, hogy csapata 7–2-re verje a Guingampot; a brazil támadó kapta a francia bajnokság történetének első 10-es osztályzatát. VIDEÓ ITT!

2013: Robert Lewandowski (Dortmund) – a lengyel csatár mesternégyessel intézte el a Real Madridot a 4–1-re megnyert BL-meccsen. VIDEÓ ITT!

2012: Lionel Messi (Barcelona) – öt gól a Leverkusen elleni 7–1-es BL-meccsen; ezzel ő lett az első és máig az egyetlen játékos, aki kétszer is kiérdemelte a legjobb osztályzatot a francia sportlapnál. VIDEÓ ITT!

2010: Lionel Messi (Barcelona) – az argentin támadónak az Arsenal elleni 4–1-es BL-diadal alkalmával szerzett négy gólja hozta meg az első L'Équipe-tízest. VIDEÓ ITT!

1997: Lars Windfeld (Aarhus) – hatalmas védésekkel segítette csapatát továbbjutást érő 1–0-s győzelemhez a Nantes ellen az UEFA-kupában. VIDEÓ ITT!

1994: Oleg Szalenko (Oroszország) – öt gól a Kamerun elleni, 6–1-re megnyert világbajnoki csoportmérkőzésen. VIDEÓ ITT!

1988: Franck Sauzée (Franciaország U21) – két bombagól a Görögország elleni U21-es Eb-döntő 3–0-ra megnyert, korosztályos Európa-bajnoki címet eredményező visszavágóján. VIDEÓ ITT!

1988: Bruno Martini (Franciaország U21) – nagy védések sorozata a Görögország elleni U21-es Eb-döntő 3–0-ra megnyert, korosztályos Európa-bajnoki címet eredményező visszavágóján. VIDEÓ ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik