Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A főrabbi és a pátriárka is kitart az orosz elnök mellett?

ifj. Lomnici Zoltán

2022.05.17. 21:00

 

A Győzelem Napjának 77. évfordulója tiszteletére – amikor is a Vörös Hadsereg befejezte a második világháborút – a moszkvai Shaarey Tzedek Jewish Chesed Organization nevű zsidó szervezet tagjai köszönetet mondtak a zsidó háborús veteránoknak. Elsőként Berel Lazar orosz főrabbi látogatott a helyszínre.

Több tucat önkéntes kereste fel a háborús veteránokat otthonaikban, megajándékozta őket egy ünnepi kosár kóser étellel, segített nekik felvenni az imaszíjat, és átadta nekik az orosz főrabbi személyes köszönetnyilvánító levelét. A több tucatnyi zsidó háborús veteránon kívül sok holokauszt-túlélő kap rendszeres segítséget ápolás, meleg ételek és gyógyszerellátás tekintetében. Ebben az évben a projekt továbbfejlesztése érdekében diákokat toboroztak, akik Moszkva egész területén látogattak veteránokat, ajándékkosarakat és az orosz főrabbi üdvözletét hordozva.

Ennél több is történt aznap, ugyanis információk szerint a Berel Lazar főrabbi részt vett a parádén és végighallgatta az Orosz Föderáció elnökének a beszédét. Ez a gesztus megerősíti, hogy oroszországi zsidó közösségek virágzása vitán felüli, a Chabad-Lubavics mozgalom különleges Hanuka-koncerteknek adott otthont a Kremlben, menóra-világításokat rendezett Moszkva-szerte, Putyin pedig találkozott, beszélgetett, turnézott az orosz főrabbival a zsidó ünnepeken és máskor is. Mások ezt a Chabad hosszú fausti alkujának tekintik Oroszországgal és Putyinnal, különösebb magyarázat nélkül.

 

De nem csupán a zsidó közösség, hanem a keresztény vezetés is a nemzetek közi baloldal célkeresztjébe került az elmúlt időszakban. Mindeközben Európa éppen a szankciólistára szeretné felvenni Kirill pátriárkát, az orosz ortodox egyház vezetőjét, aki Vlagyimir Putyint is teljes mértékben támogatja az ukrajnai háborúban. De ki is valójában ez az ember? Az orosz ortodox egyház szellemi vezetője már 2012-ben kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin és vezetése „Istentől származó csoda”.

Putyin inváziója az ortodox keresztény szomszéd ellen semmiképpen sem taszította kétségek közé Kirillt. A pátriárka a háború kezdete óta próbálja elhitetni az oroszokkal a döntés különleges voltát. Az ukrán „ördögi erők” elleni prédikációkkal és az orosz tábornokok megáldásával a 75 éves pap a háború egyik leglelkesebb támogatója. Szerinte az „ördögi erők” nyugati országokból állnak, és meghiúsítanák Oroszország és Ukrajna „történelmi egységét”. Ezért nem meglepő, hogy Kirill kitart Putyin inváziója mellett. 2009-es hivatalba lépése óta az orosz vezető konzervatív nacionalista ideológiája mecénásaként tevékenykedett.

 

A pátriárka bírálta a Nyugatot a NATO kelet-európai terjeszkedése miatt. Imádkozott Putyin újraválasztásáért, és felszólította az oroszokat, hogy szavazzanak meg egy olyan alkotmányos reformot, amely lehetővé teszi, hogy 2036-ig elnök maradjon.

Egyik legutóbbi megbeszélésükön Ferenc pápával megállapodtak abban, hogy rendkívül fontosak a béketárgyalások, „ugyanis az emberek fizetik meg a háború árát, az orosz katonák és a bombázásban életüket vesztő emberek” – tette hozzá a pápa.

 

A Piszkostizenkettő rovatban megjelent véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a 888.hu szerkesztőségének álláspontját.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére