Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Németország az energiadiktatúra küszöbén áll

Biró András, a XXI. Század Intézet kutatója

2022.07.01. 15:20

Az orosz–ukrán háború, valamint az eszkalációs hatással bíró szankció-politika következtében tovább súlyosbodó energiaválság talán Németországot érinti legsúlyosabban. Miután az orosz energiahordozóktól súlyoson függő ország vezetése a saját érdekeivel ellentétes módon kezdett el erényt fitogtatni, Németország energiapolitikai szempontból zsákutcába kormányozta magát. Mindezen problémák azonban csak katalizátorként hatottak a több szempontból is elhibázott német energiapolitikára, ami kikövezett útként vezetett az energiadiktatúra előszobájába. Úgy tűnik, hogy a német kormány már annak felügyeletére is igényt tart, hogy a törvénytisztelő állampolgárok lehetőleg csak hideg vízzel zuhanyozzanak, télen 15 foknál melegebb lakásra ne legyen igényük, és mikor hordjanak pulóvert, feltételezvén, hogy nem akarnak halálra fagyni.

Elhibázott energiapolitika

Szinte garantálható volt, hogy miután a zöldbaloldal (Bündnis 90/Die Grünen) kulcspozíciókat kapott a 2021 novemberében megalakuló új német kormányban, az ország lakossága sok jóra nem számíthat, de arra talán még a legpesszimistább választók sem számítottak, hogy alig fél év elteltével lassan távoli vágyálomnak tűnik, hogy meleg vízzel zuhanyozhassanak, vagy hogy a lakásukat télen 15 fok fölé felfűtsék. Pedig egyébként a német zöldek végig nyílt lapokkal játszottak, és évek óta következetesen vállalták, hogy a családokat elképesztő módon megadóztatnák, a rezsiköltségeket megsokszoroznák, magát az országot pedig káoszba taszítanák a vágyvezérelt energiapolitikájukkal, mindezt persze a „klímavédelem” álcája mögé bújva. Tették mindezt úgy, hogy egyébként a környezetszennyezés elleni fellépés élharcosainak szerepében tetszelegve a klímaváltozásért leginkább felelős nagyvállalatok pénzügyi támogatását örömmel elfogadták az elmúlt években.

Azt sem lehet szó nélkül hagyni, hogy a több szempontból is súlyos felelősség terheli a pártot az elhibázott német energiapolitikáért, aminek legfőbb oka az átideologizált atomerőmű-ellenesség, és ezzel párhuzamosan az úgynevezett Energiewende, vagyis a csak megújuló energiaforrásokon alapuló energiahatékonysági program meghirdetése.

(Photo by Jörg Carstensen / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Noha a zöldbaloldali párt nem volt a kormánykoalíció tagja 2012-ben, képesek voltak meggyőzni a kormányzó CDU–CSU–FDP koalíciót az ország összes atomerőművének leállításáról, és a különösen időjárásfüggő szél- és naperőművek erőltetett fejlesztéséről. Ezen intézkedések azonban nem voltak alkalmasak Németország energiaigényének fedezésére, ezért az orosz gáztól való túlzott függés, és az atomenergiánál sokkal környezetszennyezőbb szénbányászat felpörgetése vált alternatívává. Miután a német kormány az orosz–ukrán háború következményeként ideológiavezérelt módon kezdett el viszonyulni az oroszokhoz (például az Északi Áramlat 2 gázvezeték leállításával), Németország képtelenné vált gázkészletei feltöltésére, különösen azután, hogy Oroszország „technikai problémákra” hivatkozva az Északi Áramlat 1 gázvezetéken is 40 százalékra csökkentette a szállítás mértékét.

Photo by STEFAN SAUER / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)

Ez pedig egy ördögi kört eredményezett, hiszen a kieső földgáz miatt további szénerőművek újranyitására szorul rá az ország annak érdekében, hogy elkerülje a teljes energetikai katasztrófát.

Energiapolitikai zsákutca

Mindennek következtében okkal merül fel a kérdés, hogy mindebből milyen következtetést vont le a zöldbaloldal? Nos, Robert Habeck alkancellár, a „szuper-klímaminisztérium” vezetője az orosz agressziós háborúra és Németország túlzott orosz függőségére hivatkozva kijelentette:
„Csak több megújuló energiával és nagyobb energiahatékonysággal erősíthetjük meg függetlenségünket.”

(Photo by John MACDOUGALL / AFP)

Vagyis Habeck szerint tovább kell haladni a szemmel láthatóan működésképtelen, ám jól kommunikálható látszatcselekvésekkel eladható „zöldítés” útján, amely nem a valódi problémákat oldja meg, hanem az átlagember rovására akar szabályozni és központosítani. Szó se róla, az energiadiverzifikáció egy mindenképp támogatandó cél, azonban jól átgondolt stratégia nélkül nem lehet hatékonyan kivitelezni, és a gyakorlat egyre inkább azt mutatja, hogy atomerőművek nélkül valós esély nem is mutatkozik rá. A zöldbaloldal atomellenessége klímavédelmi szempontból egyébként azért is megkérdőjelezendő, hiszen az üvegházhatású gázok kibocsátását (amelyek jelentősen hozzájárulnak a Föld légkörének felmelegedéséhez) leggyorsabban és leghatékonyabban az atomerőművek építésével és üzemeltetésével lehet csökkenteni.

Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb kutatás alátámasztja, hogy az atomenergia a megfelelő tárolási körülmények között a legolcsóbb és legbiztonságosabb energiaforrás lenne.

A német zöldek irracionális atomerőmű-ellenessége egyébként annyi hatást volt képes kifejteni, hogy az energiaéhség közepette Franciaország lassan átveszi Európa gazdasági vezetői posztját Németországtól, miután a francia energiaellátás alapból az atomenergiára van strukturálva. Az energiaválság kezelésére azonban a német kormánynak is vannak javaslatai, lássuk hát ezeket.

Megfagyni a szabadságért

A német kormány egy olyan hőmérsékletszabályozási rendelet meghozatalán dolgozik, amely társadalommérnökösködő módon szólna bele az állampolgárok életébe. A probléma gyökerét az jelenti, hogy a német nagyvárosokban rengetegen bérelnek lakást, és az eddigi törvények szerint a tulajdonosoknak minimum 22 fokos hőmérsékletet kellett biztosítaniuk a lakásokban napközben és 18 fokot este. Most azonban az állam lehetővé tenné, hogy a bérleti díj csökkentése nélkül télen 18 fok legyen napközben a lakásban, este pedig még hidegebb. Az eddigi jogszabályok szerint a bérlőknek 20 százalékkal kevesebbet kellett fizetniük, ha a lakásban hidegebb volt a törvényileg megszabottnál.

(Photo by Patricia Rehe / ANP MAG / ANP via AFP)

A német kormány most egyszerűen elvenné ezt a jogot bérlőktől, akiknek nem maradna más választása, mint beletörődni az állami önkénybe.

Miután ez az intézkedés enyhén szólva is visszás, a morális felsőbbrendűség mázával muszáj kissé árnyalni a helyzetet. Hiszen a tudatosan előidézett hiánygazdaság, és az elszegényedést boldogító célként megfogalmazó német politika magasztos célért küzd: a vágyvezérelt gondolkodás csapdájába eső német elit szerint minél kevesebb energiát fogyasztanak a német átlagemberek, annál nagyobb „kárt okoznak Putyinnak”.

Éppen ezért nem meglepő, hogy már olyan kampányok is indultak, amelyek meg akarják ideologizálni, hogy valójában miért jó, ha hideg vízzel zuhanyzunk, hiszen ezzel is megállíthatjuk Putyin háborús hadigépezetét. A német érvelés szerint ezzel nemcsak Putyin állítható meg, hanem az energiaszámla összege is alacsonyabb lesz, de arról már nem sok szó esik, hogy a rezsiköltségek éppen a szankciós politika következményeként (is) emelkedtek az egekbe.

(Photo by Frédéric Cirou / AltoPress / PhotoAlto via AFP)

A Check24 összehasonlító portál szerint egy átlagos német háztartás éves energiaköltsége átlagosan közel 3 millió forintra (!) (7292 euróra) emelkedett 2022 márciusában, amíg 2021 márciusában ennek mértéke 1,6 millió forintra (4043 euróra) volt tehető.

Ennek ellenére március elején több tízezres tüntetések voltak Berlinben, Brémában és Kölnben, ahol a tüntetők olyan plakátokkal vonultak, mint hogy „inkább hideg vízzel zuhanyzom, mint hogy Putyintól gázt fogadjak el” (Lieber kalt duschen als Gas von Putin), vagy, hogy „megfagyok a békéért” (Frieren für den Frieden). Hasonló véleményének adott hangot a baden-württembergi mezőgazdasági miniszter, a CDU-s Peter Hauk, aki szerint „Télen 15 fokos szobahőmérsékletet is ki lehet bírni egy pulóverben”, míg Joachim Gauck volt államfő szerint „Egyszer igazán fázhatunk a szabadságért, és elviselhetjük néhány évig, hogy kevesebb a boldogságunk és az életkedvünk”.

Innen már nem vagyunk messze attól, hogy a meleg vízzel zuhanyzókat, vagy a lakást 15 foknál melegebbre felfűtőket „orosz kollaboránsnak” titulálják, amiért nem hajlandóak áldozatot vállalni, és önös érdekeik miatt „tovább finanszírozzák Putyin háborúját”.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére