Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem egy ukránt, hanem egy oroszt választottak meg a nemzetközi sakkszervezet élére

888.hu

2022.08.08. 14:40

Arkagyij Dvorkovics orosz sakkmestert egy személyben hibáztatja az ukrán ellenfele „Oroszország háborús gépezetének felépítéséért”.

 

Az ukrajnai invázió óta számos orosz tisztségviselőt szankciókkal sújtottak, és számos nemzetközi sportszervezet tiltotta el az orosz versenyzőket. Vasárnap azonban a FIDE élére Arkagyij Dvorkovicsot választották meg az ukrán Andrii Bariszpoletsz sakkmester helyett.

A 179 nemzeti sakkszövetségből 157-en szavaztak Dvorkovicsra, míg az ukrán nagymesterre, Baryshpoletsre mindössze 16-an.

 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint ennek a győzelemnek nagy jelentősége van.

Baryshpolets a szavazás előtt a FIDE közgyűlésén felhívta a figyelmet arra, hogy „Dvorkovicsnak jelentős kapcsolatai vannak az orosz kormánnyal”, utalva ezzel arra, hogy az 50 éves Dvorkovics 2012–2018 között Putyin miniszterelnök-helyettese volt.

 

Ön, Arkagyij, felelős azért, ami most Ukrajnában történt. Te vagy felelős az orosz kormány és Oroszország háborús gépezetének felépítéséért. És ezt mi a sakkvilágban hogyan engedhetjük meg magunknak?”

 

– mondta az ukrán.

Dvorkovics azonban úgy fogalmazott, hogy

 

határozott álláspontot képvisel az ukrajnai tragikus eseményekkel kapcsolatban, és hogy támogatja az orosz részvétel csökkentését a FIDE-ben.

 

„A háborúk nem csak felbecsülhetetlen értékű életeket ölnek. A háborúk reményeket és törekvéseket ölnek meg, kapcsolatokat fagyasztanak be vagy tesznek tönkre.” – mondta Dvorkovics a Mother Jones amerikai hírportálnak még márciusban.

A FIDE közleményében azt írta, hogy „Dvorkovics elsöprő választási győzelme azt mutatja, hogy kiérdemelte a FIDE tagszövetségeinek a bizalmát”.

 

 

Borítókép: Nemzeti Sport

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére