Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Cannabisfüsttel a demokrácia felé és a nővérke lehet pasi is

Georg Spöttle

2022.08.18. 12:00

A zöldek egyik nagy választási ígérete a legális spangli volt. Sokan várták, hogy hasonlóan, mint az USA több államában, Németországban sem számítson bűncselekménynek a marihuánás cigaretta élvezete. „Bevezetjük a kannabiszt a felnőttek élvezeti cikkjeként és külön, erre kijelölt üzletekben fogjuk árusítani” – hangzott el több politikus szájából. Ám az ügy jócskán csúszásban van és elképzelhető, hogy csak 2023-ra realizálható.

A szövetségi igazságügyi miniszter, Marco Buschmann (SPD) már a Twitteren is izzítja a kedélyeket és azt írta, hogy személyes célkitűzése, hogy legkésőbb jövőre Németországban el lehessen pöfékelni az első legális spanglit.

Nagyszerű szavak egy kormánytag szájából, főleg a háború, az energia- és a bevándorlási krízis kellős közepén. Persze a vörös-zöld kormánynak megvannak a prioritásai, mint például a genderkedés. A héten azt találták ki, hogy a Krankenschwester, magyarul az ápolónő sem feltétlenül nő, hanem lehet férfi vagy gendersemleges szóval az új írásmódja Krankenschwester*in. Csodálatos és politikailag annyira korrekt, hogy ezt már csak egy mariskás cigivel lehet kiűzni az agyakból. Habár a parlament belügyi bizottsága annyira mégsem sürgeti a dolgot és úgy látják, hogy még sok a megválaszolatlan kérdés és 2024 előtt nem igazán jöhet Paff, a bűvös sárkány.

Kérdések pedig vannak jócskán. A rendőrség és közlekedési szakemberek szeretnék tudni, hogy mi kerül be a KRESZbe, azaz hány slukk után számít bódultnak a sofőr. Németországban egy sör engedélyezett vezetés előtt, az pedig könnyen mérhető egy szondával vagy vérteszttel. A spanglival már más a helyzet, hiszen mindenki másként reagál rá. Ergo szükség van egy THC-táblázatra, amely megszabja a szervezetbe kerülő tetrahidrokannabinol maximális mennyiségét, amellyel még autóba ülhet a „pothead”. Érthető, hiszen betépve az autópályán, az nem vezet jóra, láthatjuk is az eredményt az esti híradókban.

Van ám egy másik igen komoly bibi is, mégpedig az ENSZ. Az 1961-ben minden tagállam által elfogadott Single Convention on Narcotic Drugs” kimondja, hogy minden állam köteles fellépni a kábítószer birtoklás, fogyasztás és terjesztés ellen. Na ugye, ma is tanultunk valamit. Ez a cikkely felmondható, ám ha Berlin ezt meg is lépi, akkor leghamarabb 2024. 01. 01.-től legalizálhatják a marihuánát.
Konzervatív gyermek-és ifjúságvédelmi szervezetek sem annyira sodrásbarátok. Láthatjuk az alkoholnál és a cigarettánál, hogy tinik lefizetik csövibácsit, aki kihozza a kisboltból a termékeket, legyen az sör vagy cigi. Ez simán megtörténhet majd a „Német Nemzeti Kábszerbolt” előtt is. Sok szakértő kapudrogként tekint a marihuánára, mások ezt vitatják. Tény az, hogy az USA több államában láttam a legalizálás negatív hatásait. Sokakat egy idő után már nem elégít ki a kannabisz és keményebb drogok után néznek. Colorado, California és Hawaii közparkjai, strandjai tele vannak függőkkel, akik csak azért költöztek oda, hogy büntetlenül drogozzanak. Komplett városrészek váltak élhetetlenné.

Ezzel a német CDU/CSU politikusai is tisztában vannak és nyilvánvalóan nem fogják megszavazni a törvényt, ha azt a zöldek és a szociáldemokraták beterjesztik. Szerencsére keresztény-konzervatív oldalról van még ellenállás. Azért ne hagyjuk ki a pénzügyi vonalat sem a végén. Németországban az illegális kannabiszkereskedelmet évi 6–8 milliárd euróra becsülik. Ha a kormány kontrolláltan kereskedne vele, akkor hatalmas bevételre tenne szert. A vörös-zöld kormány akár két lépésben is gondolkodhat. Első körben dekriminalizáció, azaz nem büntetik a birtoklást, majd második lépcső lenne a legalizáció. Mint ex-rendőr nem mondom, hogy sok sikert hozzá.

A Piszkostizenkettő rovatban megjelent véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a 888.hu szerkesztőségének álláspontját.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére