Tiszta a konyhád? Akkor biztosan rasszista és szexista vagy!

életmód
takarítás
mindmegette
Vágólapra másolva!
Szép új világ...
Vágólapra másolva!

A közösségi médiában, annak videós fellegvárában, a TikTok felületein pedig aztán pláne szembejön velünk naponta egy újabb trend, egy tánc vagy valamilyen kihívás, ami éppen menő, ezért „mindenki" ezt csinálja, nehogy kimaradjon valami létfontosságúból. Most éppen a „pantry porn" hódít, ami röviden arról szól, hogy mutasd meg, milyen szép és rendezett a kamrád, ahol a konyhai cuccokat tárolod: összegyűrt fűszereszacskók helyett ízléses parafadugós üvegeket szín szerint csoportosítva, száraztészták alakjuknak megfelelő tárolóban és színkódolt nasik - csak, hogy pár érdekességet említsünk. Az ízlésesen rendszerezett kamrák mutogatásában talán nem lenne semmi felháborító, még egy az egyben értelmetlennek sem mondható, hiszen lehet, hogy valakinek pont erre a kis motivációs löketre van szüksége ahhoz, hogy végleg kidobja az évek óta gyűjtögetett üres, egymásba gyűrt nejlonzacskókat és rendet tegyen a felső polcon. A chicagoi Loyola University egyik professzora azonban figyelmeztet: Szerinte ez a kihívás nem másról, mint a nők kizsákmányolásáról szól és aki követi vagy szereti ezt az új kihívást, az nem egyszerűen rendszerető, hanem rasszista és szexista is egyszerre!

Jenna Drenten professzor szerint ennek a kihívásnak történelmi jelentősége van, a rendezettség ugyanis összefonódik a státusszal, ha például valakiről azt látjuk, hogy ő maga és a környezete rendezett, akkor hajlamosak vagyunk azt feltételezni róla, hogy ez a személy valószínűleg felelősségteljes és hajlamosak vagyunk nagyobb tisztelettel is közeledni felé. A tisztaság és a rendezettség pedig fontos eleme volt a történelem során a magasabb státusz látszatának megteremtésére és megőrzésére. A professzor szerint, ami ennek a „tiszta és rendes" hozzáállásnak a felszíne alatt maga a klasszicista, rasszista és szexista társadalmi struktúrák története húzódik meg.

Drenten szerint nemcsak a rendezettség mutogatása jelent problémát, hanem az is gond, hogy az emberek a kamráikat a TikTok-on mutogatják: A kamráknak ugyanis szintén történelmi jelentősége van, Drenten egészen az 1800-as évekig ment vissza: A kamra és a kamrában dolgozó komornyik kizárólag a gazdagok kiváltsága lehetett.

- írja Drenten.

Drenten kutatásaira hivatkozva azt állítja, hogy ez az új TikTok trend káros, mi sem bizonyítja állítását jobban az a megfigyelése, hogy az egységesen felcímkézett és szimmetrikusan elhelyezett fűszer-és alapanyagtárolókról, és tiszta polcokról készült videókat túlnyomórészt fehér nők készítették, és az ilyen valójában csak egy „új státuszszimbóluma" a szépen és rendben tartott otthonnak – ami ugye kirekesztő, hiszen a szépen és rendben tartott otthon csak a fehér, gazdag nők kiváltsága.

Drenten szerint, bár a videókat posztoló fehér, gazdag nők elnyomóan viselkednek a nem fehér, nem gazdag nőkkel szemben, egyszerre áldozatok is, hiszen az ilyen tartalmak csak erősítik a társadalmi elvárásokat a nők felé - a fehér, gazdag nők felé is, megalkotva a képet az ideális nőről, ideális anyáról, akinek mindig szépnek, rendezettnek kellene lennie egy szép és rendezett otthonban.

A „pantry porn" videók eredetileg abból a célból születtek, hogy segítsenek könnyebbé tenni a konyhák tisztán tartását, a konyhai eszközök és ételek rendszerezését. Az azonban tény, hogy a konyhai munkák nagy része, így a rendszerezés is főként a nőkre hárul – így Drenten szerint fel kell tenni a kérdést: „Kinek is könnyebb így?". Óvatosan hát a rendszerezős videók posztolgatásával, akinek pedig van kamrája otthon, jobb, ha tart egy kis önvizsgálatot!