Megpofozta fiát, börtönbe került

A gonosz hálójában, akit úgy hívnak: anya... rossz nevelés
Vágólapra másolva!
Nevelési céllal tette.
Vágólapra másolva!

Egy belga anyát négy hónap börtönre, és 400 euró (159 ezer forint) pénzbírságra ítéltek, aki három évvel ezelőtt megütötte 12 éves fiát – írja a Brussels Times a helyi média beszámolói alapján. Az ügy részleteiből kiderül, hogy a Brüsszel mellett található, Evere nevű községben élő 40 éves nő fiával vitatkozott annak házifeladatán. A fiú a vita közben egy vizespalackot vágott az édesanyjához, amire a nő válaszként nemcsak felpofozta, hanem még egy könyvet is hozzávágott gyermekéhez. Egyik szomszédjuk hívta ki a rendőrséget.

A letartóztatás során az édesanya elismerte, hogy megütötte gyermekét, de állítása szerint ezt csak nevelési céllal tette, ezt pedig Belgiumban nem tiltja a törvény.

A nő védőügyvédje kiemelte, hogy országukban a nevelési céllal adott pofonok valóban nem büntetendőek, külön hangsúlyozta azt is, hogy az édesanya nem bántani akarta gyermekét, a tettlegességig fajuló vitát egy „különleges helyzet szülte", mely szerint a nő egyedül neveli ADHD-val élő gyermekét és nem sokkal az incidens után épült fel a „kiégéséből". A bíró az ítéletalkotás során mégsem volt tekintettel az enyhítő körülményekre, szerinte a pofon túl kegyetlen módszer arra, hogy nevelési célzattal alkalmazzák, ezért négy hónap börtönbüntetésre, valamint 400 euró (159 ezer forint) pénzbírság megfizetésére ítélte a kamasz fiával pofozkodó édesanyát.

Az ilyen hírek hallatán a kommentszekció egy nagy része belekezd a „Minket is vertek, aztán mégis felnőttünk" kezdetű önigazoló nótába, miközben rég óta ismeretes, milyen károkat okoz mind a szülő-gyermek kapcsolatban, mind a gyermek lelki világában, például a biztonságos kötődés terén a „csak egy atyai pofon"-szerű erőszak. Mindezzel együtt az is kifejezetten káros a gyermek szempontjából, ha hónapokra elválasztják az anyjától, különösen igaz ez ebben az esetben, amikor az anya egyedül neveli sajátos nevelésű igényű gyermekét.

A gyermekbántalmazásnak minden formája büntetendő kellene legyen, azonban sajnos nem meglepő, hogy a progresszív Belgiumban történik ilyen túlzó eljárás: a progresszív, jellemzően baloldali, problémamegoldó (vagy inkább újakat gyártó) módszerek sajátossága, hogy nagyobb gondot okoznak „megoldásaikkal", mint az eredeti probléma. A progresszív, baloldali szupermódszerek erőssége az elméletek gyártása és a köldökszösz szedegetés, szuperképességük, hogy képesek elveszni a részletekben úgy, hogy aztán elméleti módszereik a gyakorlatban még károsabbak lesznek, mint az eredeti probléma volt. Az elítélt anya esetén keresztül jól lehet statuálni a példát, hogy mi lesz a következménye egy pofonnak, a bíró kihúzhatja magát, megveregetheti a vállát, hogy kiállt a gyerekjogok mellett, a kommentszekció reagál úgy öt percig, egy tizenéves ADHD-s gyerek pedig hónapokra elveszíti az édesanyját, aki pedig élete végéig küzd majd a büntetett előélet billogával.
Tény, hogy a gyermekbántalmazás terén zéró kell legyen a tolerancia és nincs olyan, hogy „csak egy", „atyai" vagy „nevelési célzatú" pofon. Ez a hozzáállás kell legyen a norma és ebben helyet kell kapnia a józan észnek is. A baloldali, progresszív gondolati struktúrából viszont ez utóbbi teljesen hiányzik, az elítélt édesanya példája pedig egy a rengeteg közül, ami ezt bizonyítja.