Lehullt a lepel: a mesterséges intelligenciát is sikerült balliberálissá programozni

ChatGPT
Vágólapra másolva!
Ha bárki azt gondolta, hogy a mesterséges intelligencia majd elhozza a kiegyensúlyozottság korát, az nagyot tévedett. Legalábbis erre enged következtetni egy friss tanulmány, amely szerint a ChatGPT előszeretettel dob ki balliberális véleményeket.
Vágólapra másolva!

A mesterséges intelligencia (MI) alapjaiban formálhatja át az életünket az elkövetkező években, nem véletlen, hogy a tech rovatok mostanában szinte csak a ChatGPT nevű MI-vel és társaival vannak tele. Mindent csinálnak: zenét kevernek, szöveget írnak, a jogi és egészségügyi tanácsadás sem áll tőlük távol, geopolitikával foglalkoznak.

Azt hihetnénk, hogy mesterséges intelligencia majd a kiegyensúlyozottság bajnoka lesz, főleg ha politikai kérdések merülnek fel, de úgy tűnik, nem ez a helyzet. Egy, a közelmúltban közzétett kutatás szerint a ChatGPT egyértelműen baloldali elfogultságú.

David Rozado kutató, az Új-Zélandi Képzési és Technológiai Intézet docense nemrég publikálta a Social Sciences című folyóiratban a „The Political Biases of ChatGPT" (A ChatGPT politikai elfogultságai) című tanulmányát.

Rozado 15 különböző politikai orientációjú felmérést táplált be a ChatGPT-be, arra kérve a mesterséges intelligenciát, hogy minden kérdésnél válasszon a feleletválasztós válaszok közül. Az értékelések közül csak egy állapította meg, hogy a ChatGPT „politikailag centrista",

míg a többi 14 teszt mindegyike azt jelezte, hogy a mesterséges intelligencia „baloldali politikai nézeteket vall", sőt több eredmény még erős szocialista beállítottságot is jelzett.

Rozado adatai például azt mutatják, hogy az ISideWith 2023 politikai kvízen a ChatGPT azt állította, hogy az amerikai kormánynak meg kellene emelnie a gazdagok adóját, ingyenes főiskolai oktatást kellene biztosítania mindenki számára, és

az illegális bevándorlóknak támogatott egészségügyi ellátást, állami tandíjat az állami főiskolákon és szavazati jogot kellene biztosítania.

A ChatGPT szerint az USA-ban el kellene törölni a választási kollégiumot, hogy a rendőrség pénzügyi forrásait inkább szociális és közösségi programokra kellene fordítani, és hogy az elítélt bűnözőknek szavazati jogot kellene adni. A ChatGPT abortuszpárti is, és támogatja a Planned Parenthood állami finanszírozását.

Rozado szerint a politikai beállítottság meghatározásához használt kérdések értékítélet kérdései, amelyek nem támaszkodnak „empirikus bizonyítékokra", és hogy „az MI-rendszereknek többnyire olyan álláspontokat kell kialakítaniuk, amelyeket tényszerű indokok támasztanak alá".

Szerinte „a mesterségesintelligencia-rendszereknek általában kiegyensúlyozott érveket kell a felhasználók elé tárniuk az adott kérdéssel kapcsolatos valamennyi legitim álláspont mellett".

Rozado arra is figyelmeztetett, hogy az elfogult mesterséges intelligencia „veszélyesnek" tekinthető, és úgy véli, hogy azt „társadalmi ellenőrzésre, félretájékoztatásra, valamint a demokratikus intézmények és folyamatok manipulálására" használhatják fel.

Rozado szerint lehetséges az MI-modellt úgy betanítani, hogy konzervatívabb válaszokat adjon, tehát az ilyen modellek semlegesebb politikai álláspontot is képviselni tudnak.

A kérdés csak az, hogy a ChatGPT tulajdonosai és befektetői, például a Microsoft, semleges vagy baloldali célokra felhasználható eszközt akarnak-e csinálni?

Az elmúlt hónapokban számos bizonyíték született a ChatGPT elfogultságáról.

Például a program nemrég írt egy Joe Biden elnököt dicsérő verset, miközben a semlegességre és Trump megosztottságára hivatkozva megtagadta, hogy a korábbi elnök, Donald Trump számára is írjon egyet.

Azt is kijelentette, hogy „a transz nők nők", a ChatGPT „pletykának, félretájékoztatásnak és személyes támadásoknak" minősítette a The New York Post Hunter Bidenről szóló tudósítását.

A ChatGPT továbbá kedvezően vélekedik a méltányosságról, a pozitív diszkriminációról és a Black Lives Matterről, valamint hogy palesztinbarát álláspontot képvisel.

Az sem áll távol a ChatGPT-től, hogy jézusos vicceket „meséljen", azt viszont megtagadja, hogy Mohamed prófétával vicceskedjen, mondván „olyan irányelveket kell követnie, amelyek megakadályozzák, hogy „olyan tartalmakat hozzanak létre, amelyek sértőek vagy tiszteletlenek lehetnek a vallási személyiségekkel, köztük Mohamed prófétával szemben”.