Utazás Bagdadba 17 év háború után - 2. rész

Georg Spöttle borító
Vágólapra másolva!
Abu Bakra al-Bagdadinak nem volt elég, hogy egy hatalmasra duzzadt terrorszervezetnek a feje, hanem kalifává (legfelsőbb vallási vezető) kiáltotta ki magát. A Kalifátus, vagy arabul a Daesh „fénykorában" 11 millió ember felett rémuralkodott és akkora területet uralt, mint Anglia. Tömeges lefejezések voltak napirenden, aki lopott annak a Sharia (az iszlám törvénykönyv) szerint levágták a kezét, mindezt nyilvánosan egy hentesbárddal. A borzalmas kivégzéseket és csonkításokat felvették, DVD-lemezekre írták és osztogatták minden településen a miheztartás végett. A Kalifátus fekete lobogója mindössze egy órányi autóútra lobogott Bagdadtól északra...
Vágólapra másolva!

Emberek milliói menekültek délfele, jórészt a fővárosba, hogy megszabaduljanak a terrortól. A Kalifátus végül szigorúan őrizte a határait és aki meg akart szökni arra a halál várt. Moszulban, a másfél millió lakosú Iraki nagyvárosban is tapintható volt a félelem. A fanatikus, szakállas fegyveresek még a parabola antennákat is begyűjtötték, mert szerintük a TV is csak iszlám ellenes mételyt sugároz. Betiltották a zenét és minden szórakozást. Aki nem ment napi ötször imádkozni a mecsetbe azt megkorbácsolták. A férfiakat katonai szolgálatra kötelezték.

A szabadságot az internet jelentette, onnan tudtak az emberek hírekhez hozzájutni vagy e-mailben információkat kijuttatni a „terrorista államból". Voltak akik blogoltak is a Kalifátusból, ám ha elfogták őket akkor végük volt, mert ezt a fanatikusok árulásnak minősítették.

Forrás: Origo

A nők sem voltak biztonságban, rájuk női erkölcsrendészek vigyáztak, hogy semmi iszlámellenes dolgot ne műveljenek, mint a dohányzás, a sminkelés vagy beszélgetés férfiakkal, aki nem rokonuk vagy a férjük volt. Volt nő, akit azért lőttek agyon mert mobiltelefonált. A mobil tiltva volt mivel féltek a kémektől és attól, hogy a cellaadatok alapján bemérhetik a harcosokat vagy vezetőiket. Néhány esetben a mobiltelefonok GPS koordinátái mutatták az utat a drónoknak vagy a cirkálórakétáknak ezért a terroristák betiltották őket. Hűtlenségért és erkölcs ellenes kihágásokért halálra kövezték a nőket.

Sok nő úgy került a kalifátus területére, hogy közösségimédiában simán átverték őket. Izmos, fegyverrel pózoló férfiak csapták nekik a szelet és meséket költöttek arról, hogy milyen csodás élet van a Kalifátusban.

Maga a földi mennyország. Így járt két Ausztriában élő bosnyák tini lány is.

Ő és barátnője szerelembe estek az Iszlám Állam harcosaival (legalább is ők azt hitték, hogy azok a jóképű, kigyúrt srácok várják majd őket) és megszöktek otthonról, hogy új életet kezdjenek Rakkában a Kalifátus fővárosában. Törökországon keresztül jutottak át az Iszlám Állam területére. Amikor elérték a rommá lőtt várost, amit lakhelyükül jelöltek ki, akkor szembesültek a valósággal, hogy a Kalifátus nem olyan, mint amit az állítólagos barátaik hazudtak nekik.

Nincsenek pálmafák, medencés villák, barátságos emberek, hanem bombázás, halál, kivégzések és rabszolgasors.

A jóképű srácokkal sosem találkoztak, hanem férjhez adták őket szakállas, fanatikus dzsihadistákhoz, akiket az esküvői szertartáson ismertek meg. Hónapokkal később egyiküknek sikerült szereznie egy mobiltelefont és felhívták szüleiket. A lányok családja az osztrák belügyminisztériumhoz fordult segítségért, hogy hozzák vissza őket, hiszen fiatalkorú osztrák állampolgárok voltak. A minisztérium bevonta a terrorelhárítókat, a Kobra csoportot, valamint a hadsereg, a Bundesheer, speciális alakulatát is az akcióterv kidolgozásához.

Ám hiába, egy behatolás a harci övezetbe nagyon komoly veszteségekkel járt volna és nem is biztos, hogy a lányokat élve ki tudták volna hozni. A bécsi kormány közölte a szülőkkel, hogy nem tudnak segíteni. A lányok megpróbáltak maguk megszökni, de nem sikerült nekik. Egyikük már terhes volt, de ennek ellenére agyonlőtték, másikukat szemtanúk állítása szerint puskatussal halálra verték. Sok száz európai és amerikai lányt csábítottak át Irakba és Szíriába ilyen trükkel és legtöbbjükről sosem hallott többet a családjuk.

Basára l-Aszád szír elnök végül az oroszok és az irániak segítségét kérték az iszlám Állam ellen. Itt Irakban a reguláris hadsereg és az Irán támogatta síita milíciák vívtak pokoli háborút a radikálisok ellen, ám végül sikerrel. 2019-ben elmondhattuk, hogy a Kalifátusnak vége legalább is a Közel-Keleten. Az ideológia még tovább és a szervezet elég aktív jelenleg Afrikában, Afganisztánban és Pakisztánban. Persze vannak próbálkozásaik Irakban és Szíriában is. Időről időre merényleteket hajtanak végre.

Ajánlott sorozatok és filmek a témához: Moszul (Netflix), A Kalifátus (Netflix) mindkettő nagyon hiteles.

(Folytatjuk)