Vészhelyzet Kaliforniában: kilakoltatták az összkomfortos barlangok lakóit

barlang, hajléktalan, Los Angeles
Vágólapra másolva!
Komfortosan berendezett barlangokba kvártélyozzák be magukat a kaliforniai hajléktalanok. Mármint azok a „szerencsések", akik a modestói Tuolumne folyó partján találtak maguknak lakájos otthont. Falfestmények és egy rögtönzött kandalló díszítette az öt csillagos szálláshelyet. Hat méterrel az utca szintje alatt.
Vágólapra másolva!

A helyi hatóságok azonban egy idő után nem nézték, nem nézhették tétlenül a „barlangfoglalókat", és a napokban kilakoltatták őket a nyolc komfortos, bebútorozott barlangból. A MailOnline-on is publikált jelentések szerint a hajléktalanok holmija és bútorai mellett mintegy 3,5 tonna szeméttől is megszabadultak.

– adott magyarázatot a kitelepítésre a modestói rendőrkapitányság.

A barlangokat biztonsági okokból kellett kiüríteni – nyilatkozta a CBS-nek rendőri intézkedéssel kapcsolatban a modestói Tracy Rojas.

Rojas szerint a barlangok egy része teljesen be volt bútorozva ágyneművel, szekrényekkel, élelemmel, rögtönzött kandallóval, de drogokkal és fegyverekkel is fel voltak szerelve a „háztartások".

Egyébként nem először tisztították meg a rendőrök a folyópartot, mert az ott lakók visszatérő vendégek.

A MailOnline által is idézett önkéntes, Chris Guptill szerint bebizonyosodott, hogy

az emberek újra és újra kivájják, és belakják a barlangokat, és valójában nincs megoldás arra, hogyan kellene kezelni ezt az ügyet.

Mellesleg éppen az elmúlt napokban kezdődött meg a Modestótól, mintegy ötszáz kilométernyire lévő kaliforniai metropoliszban, Los Angelesben a hajléktalanok éves számbavétele, hogy megpróbáljanak pontos képet kapni a fedél nélküliek számáról, és arról is, hogy milyen egészségügyi szolgáltatásra lehet szükségük. A három napos számlálásban a Los Angeles-i Hajléktalanszolgálati Hatóság több mint hatezer önkéntese vesz részt.

Kaliforniában a növekvő hajléktalanság miatt vészhelyzet alakult ki, ezzel párhuzamosan pedig egyre inkább nő a bűnözés, ami miatt több vállalkozás elhagyja az állam egyes városait, városnegyedeit. Egyes 2023-as statisztikák szerint a 4-5 milliós nagyvárosban hozzávetőleg 75 ezer embernek nincs állandó lakhatása, s ez kilenc százalékos növekedés 2022-höz képest. Még elborzasztóbb azonban az, hogy

2015 óta a hajléktalanság 70 százalékkal nőtt a LA megyében és mintegy 80 százalékkal magában Los Angeles városában.

Tavaly Kaliforniában élt az Egyesült Államokban élő hajléktalanok kb. egyharmada, Los Angelesben, San Franciscóban, San Joséban, Oaklandben és más kaliforniai városokban van a legtöbb fedél nélküli ember az országban.