Máig rémálmok gyötrik a kislányt, miután késsel fenyegették a Hamász fegyveresei

Thomas Hand, Emily Hand, israel, hamász
A placard picturing Irish-Israeli girl Emily Hand held hostage by Palestinian militant group Hamas in Gaza is displayed near a balloon during a gathering for her 9th birthday outside the office of Save The Children International in London on November 17, 2023. About 1,200 people, mostly civilians, were killed in Israel and and around 240 people taken hostage, according to Israeli officials following the Hamas attack of October 7, 2023. Israel has vowed to eradicate Hamas in retaliation for October 7 assault. Its relentless bombardment and growing ground offensives has left more than 11,500 people dead, mostly civilians and including thousands of children, according to Gaza's Hamas-run health ministry. (Photo by Daniel LEAL / AFP)
Vágólapra másolva!
Hátborzongató a kilenc éves Emily Hand története. Az ír-izraeli kislányt a tavaly október 7-ei terrortámadás során rabolták el a Hamász fegyveresei, és ötven napos fogság után szabadult ki. Édesapja szerint Emily máig nem heverte ki a megpróbáltatásokat, pánikrohamoktól szenved, és csak suttogva mer beszélni.
Vágólapra másolva!

Az apa a gyermek apró mozaikokból összeállított emlékeiből kiderítette, micsoda szenvedésen ment keresztül a fogságban. Az izraeli Channel 12 csatornának adott interjújából az is kiderült például, hogy Emilyt késsel fenyegették.

nyilatkozta édesapja, a dublini származású Thomas Hand. „Csak időnként oszt meg apró információfoszlányokat. A pszichológusok szerint nem szabad erőltetni, hogy meséljen, bármit is akar mondani önként kell megtennie."

Ugyan a házak még romokban hevernek és az ismerősök vére is látszódik az utakon, de Mr. Hand vissza akar térni a régi otthonába.

– jelentette ki az édesapa.

A lánya azonban kevésbé lelkes, mert túl közel lennének a támadás kiindulópontjához, Gázához. Igaz, a régi barátai, játszótársai mind Be'eriben éltek, élnek. A legfontosabb azonban az, hogy megszűnjenek a kislány rohamai, hogy újra biztonságban érezze magát mentálisan és érzelmileg is.

Az apa egyébként arra szeretné rávenni az izraeli vezetést, hogy a még fogságban lévő túszok mihamarabbi szabadulása érdekében észszerű megállapodást kössön a Hamásszal.

– nyilatkozta Mr. Hand. – „Természetesen nem szabad hagyni, hogy azt higgyék, bármit kérhetnek, de ha olvasod a jelentéseket arról, hogy min mennek keresztül a túszok, akkor a legnagyobb árat sem tartod túl soknak. Én nagyon szerencsés voltam, hogy visszakaphattam a kislányomat, és imádkozom a többi túszért."

Az interjú másnapján a család megünnepelte Hand első feleségének, Narkisnak a születésnapját, akit október 7-én a Hamasz lőtt le Be'eriben. Narkis volt az anyja Mr. Hand két felnőtt gyermekének, és segített Emily felnevelésében is, miután az édesanyja meghalt.