Új kedvezményes kezességvállalási konstrukció lett elérhető

Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet
Július 1-től idén év végéig elérhető az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) Krízis Agrárgarancia Programjának II. szakasza. A konstrukciót nem csak mezőgazdasági vállalkozások vehetik igénybe.

Az új jogcím a Covid-19 miatt bevezetett átmeneti támogatási lehetőséget fogja felváltani, a díja pedig előre láthatóan a hitelösszeg 0,25 százaléka lesz. A kezességvállalást olyan belföldi, a kkv-törvény alapján mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozások kaphatják meg, amelyek mezőgazdasági tevékenységet folyatnak, vagy tevékenységük vidéki térséghez kapcsolódik – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Agrárcélú ügylet: elsődleges mezőgazdasági termelőkön túl az úgynevezett agrobiznisz vállalkozások esetében (például élelmiszeripar, vetőmag- és takarmányelőállítás, műtrágyagyártás, mezőgazdasági gépgyártás- és kölcsönzés) is igényelhető az alapítvány kezessége.

Vidékfejlesztési célú ügylet: az alapítvány minden olyan tevékenységet vidékfejlesztési tevékenységnek tekint, amely – a vállalkozás székhelye, telephelye alapján, szállítók, vevők, munkavállalók, tulajdonosok révén, vagy egyéb módon – vidéki térséghez kapcsolódik. Vidéki térség: Magyarország egész területe Budapest és a megyei jogú városok kivételével.

Az agrárcélú ügyletek díjai és kezességvállalási feltételei az alapítvány agrár irányultságának megfelelően kedvezőbbek, mint a vidékfejlesztési hitelcéllal rendelkező ügyleteké. Az ügyletek agrárcélú / vidékfejlesztés célú besorolása a hitel célja szerinti TEÁOR-kód alapján történik. Az Üzletszabályzat 2. mellékletében a klasszikus agrártevékenységeken túl erdészeti tevékenységek, húsfeldolgozás, zöldség-gyümölcs feldolgozás, és további élelmiszeripari, nagykereskedelmi, de állategészségügyi-ellátás is megtalálható.

Az alapítvány készfizető kezességet vállal hitel, kölcsön, hitelkeret, többcélú hitelkeret garancia, garanciakeret, faktoring, pénzügyi lízing ügyletekhez.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink