Itt az árstop a tojásra és a burgonyára – ez történt a piacaikon

Féktelen drágulást előzhetett meg a hatósági árazás. A tojás majdnem a duplájára kerül, mint egy éve, a krumpliért a felével kell többet fizetni.

Bár Orbán Viktor miniszterelnök Kossuth rádiós bejelentése óta a különböző elemzői prognózisokban a tojás és a burgonya is gyakorta hangzott el – kedden a VG is erről a forgatókönyvről írt –, mint olyan élelmiszer, amelyre ársapkát vethet ki a kormány, információink szerint a piaci szereplőket és a szövetségeket mégis meglepte az árstop kiterjesztéséről szóló döntés – írja a VG.

Az árak elszabadulásával nyilvánvalóan ők is tisztában vannak, ez ugyanis jól van dokumentálva egyebek mellett a KSH felületein is. A friss inflációs adatot éppen ma reggel közölték. Inkább a döntési folyamatba való bevonást hiányolják. Akárhogy is, a kocka el van vetve, a tojás és a krumpli is hatósági áras termék lesz. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy az árat a 2022. szeptember 30-i állapot szerint rögzítik legalább az év végéig.

Azt hétfő este óta tudjuk Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nyilatkozatából, hogy fő szabály szerint olyan élelmiszerekre alkalmazzák az új árstopokat, amelyek éves alapon legalább 40 százalékkal drágultak, és előállíthatók Magyarországon.

Ez mind a tojásra, mind a burgonyára igaz.

A KSH vonatkozó táblája szerint a tízdarabos tojás 2021 novemberében 480 forint volt, ami októberre felment a 900 forintos szintre. Ez majdnem 90 százalékos drágulás a polcokon. A tojás termelői ára – ahogy más agrártermékeké is – jelentősen emelkedett. A kérdés mindig az, hogy a gazdálkodók által kiharcolt átadási árak éppen milyen mértékben fedezik a termék-előállítás költségeinek növekedését. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb piaci jelentése szerint az idei év első 43 hetében a ketreces tartásból származó

M + L méretű étkezési tojás csomagolóhelyi átlagára darabonként 41,33 forint volt, ami 49,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának átlagárát.Az M-es tálcás tojás csomagolóhelyi ára 53,4 százalékkal darabonként 37,98 forintra, az L-es tálcás tojásé 50,3 százalékkal 42,18 forintra emelkedett ugyanekkor. Az M + L méretű mélyalmos étkezési tojás csomagolóhelyi ára 45,06 forint volt darabonként 2022 első negyvenhárom hetében, ami 52,1 százalékkal haladta meg a 2021. év azonos időszakának átlagárát.

Ha azonban csak a tavalyi és az idei 43. hét aktuális árait vetjük össze, jóval dinamikusabb árnövekedést tapasztalhatunk. A ketreces tartásból származó különböző méretű tálcás és dobozos tojások aktuális csomagolóhelyi ára átlagosan az előző évinek a 215, míg a mélyalmos tojásé a 228,8 százaléka.

A fogyasztói árak ügyében egyébként a termelők korábban a magas kiskereskedelmi árrést kárhoztatták. Pákozd Gergely, a Tojásszövetség alelnöke a VG-nek október közepén azt mondta, hogy

körülbelül február–márciusig nem volt indokolt a magas fogyasztói ár, abban az időben a kiskereskedelmi láncok engedhettek volna a magas árrésükből.

Ehelyett azonban a beszállítóik árait nyomták le, akik veszteséget termeltek. Az áruházláncok csak sokára engedtek az áremelési kísérleteknek.

A burgonya hazai kínálatát alapvetően befolyásolja, hogy termőterülete egy évtizede folyamatosan csökken. Ennek mértékére jellemző, hogy – a KSH adatai szerint – 2017-ben még 14,7 ezer, idén az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint már csak 6,4 ezer hektáron termett burgonya, a termésmennyiség pedig 341 ezer tonnáról mintegy 140 ezer tonnára esett vissza.

A burgonya külkereskedelmi egyenlege évek óta negatív, a behozatal többszöröse a kivitelnek. Az import emelkedő tendenciát mutat: 2020-ban meghaladta a 70 ezer tonnát, tavaly pedig 97,7 ezer tonnát tett ki. A burgonyaexport viszont tavaly harmadával csökkent a 2020-ashoz képest, és már csak 8,4 ezer tonnát ért el. Az idei aszályos időjárás további terméscsökkenést vetít előre.

Mindez azért is hangsúlyos, mert érdekes kérdés lesz, hogy az árspakás krumpli vajon hogyan hat a jellemzően francia, holland és német importra.

Az AKI adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a primőr termék kifutását követően a burgonya termelői ára 33 százalékkal, 227 forintra emelkedett kilogrammonként a 2022. 26–43. héten az előző év azonos periódusához viszonyítva. A franciaországi burgonya a 41. héttől jelent meg a kínálatban,

nagykereskedelmi kilogrammonkénti ára 71 százalékkal, 285 forintra emelkedett a 2022. 41–43. héten az előző év azonos időszakához képest.

A KSH adatai szerint a kései burgonya kilogrammjának ára éves bázison, októbertől októberig a 250 forintos szintről a 380-asra ugrott. Ez 50 százalék fölötti drágulás.

A Hello Vidék összeállítása szerint húsvéttól függetlenül a tojásfogyasztás 2013-tól évről évre nőtt Magyarországon, egészen 2020-ig. Az egy főre jutó fogyasztás 2019-ben 243 darab tojás volt, a 2020-as KSH-adat szerint viszont némileg visszaesett: akkor 240 tojás jutott minden állampolgárra, nagyjából annyi, mint tíz évvel azelőtt. Fontos látni, hogy az elmúlt harminc évben majdnem 50 százalékkal csökkent a tyúktojás-termelés Magyarországon.

Míg 1990-ben 4679,1 millió darab tojást állítottak elő, ez 2020-ban már csak 2540,6 millió volt.

Az ágazati cél azonban a teljes önellátottság megteremtése, amire jó esély van: mára az igény 85-90 százalékát termelik meg a magyar vállalkozások. A krumpli esetében kevésbé állnak rendelkezésre nyilvánosan elérhető pontosabb statisztikák, de nagyjából egy főre évi 30-40 kilogramm juthat.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink