Lejtőn az olajosok világpiaci ára

Forrás: Getty Images
Miután a 2022. évi globális szójatermés új csúcsra tört, és a felhasználási igényt is meghaladta, a magas árak fennmaradására nem sok esély volt. Az árcsökkenés a világpiacon az olajosmagok és növényi olajok piacán általánossá vált az elmúlt hónapokban. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője ennek hátterét és kilátásait tekinti át írásában.

Akár a magok, akár az olajok árait nézzük az alábbi ábrákon, jól érzékelhető a trendforduló. A tavasz végén elért csúcsok óta a szójamag ára 13, a napraforgó és repcemagé harmadával mérséklődött októberi átlagban. Az olajoknál a szójaolaj ára ötödével, a napraforgóé közel felével, a repcéé harmadával esett. A szójatermés mellett az árcsökkenés a kőolajárakra is.



Forrás: USDA

  • Az 2022/23-as gazdasági év globális olajosmag termelését 647 millió tonnára várják, ami 42 millióval való emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Ehhez a szója (391 millió tonna) és a repce növekedéssel, a napraforgó pedig csökkenéssel járul hozzá. A növekedés motorja a brazil és az argentin szójatermés növekedése. A készletek szintje – egy év apadás után – ismét emelkedik. Itt hívom fel a figyelmet arra, hogy a felhalmozásban e termény esetében is Kína jár az élen, s ezáltal erős befolyással van a globális árak alakulására.
  • A 2022/23-as gazdasági évben a repce globális kibocsátását 84,5 millió tonnára becsülik (15százalékos növekedés az előző évhez képest), a megnövekedett területek és a kulcsfontosságú termelők javuló hozama alapján. A fogyasztás csúcsra tör, 82,6 millió tonnára. Főként a takarmány és élelmiszeripar igényei mentén növekszik a repce iránti kereslet az EU-ban és Kínában. A globális kereskedelem 18,3 millió tonnás rekordra várható (+25 százalék az előző évhez képest).
  • Az előrejelzések szerint a 2022/23-as gazdasági évben a napraforgómag-termelés éves szinten 8 százalékkal, 52 millióra csökken, a kisebb terület és hozamok miatt. Az EU termelése éves szinten 8,6 százalékkal, 9,5 millióra tonnára, míg az ukrán termelés 33 százalékkal, 11 millió tonnára csökken. A globális kereskedelem várhatóan eléri a 4,1 millió tonnát, ami az EU-ba és Közel-Keletre irányuló nagy kiszállítások révén áll elő.

Immár nyolc hónapja, hogy az ukrajnai helyzetre külön is kell térnünk. Az ország ugyanis az olajosmagok piacán is meghatározó világpiaci szereplő. A napraforgó globális termeléséből átlagos évben 33, exportjából 50 százalékot teljesít, a repcetermelésből csak 4, de az exportból 20 százalék az övék. (Zárójelben hozzáteszem, hogy Oroszország a napraforgó termésből 26, exportból 28 százalékot képvisel. Repcéből ez 4 és 3 százalék.)

A háborús helyzet nyomán Ukrajna kevesebb olajat és darát, de több magot exportál. Az EU importja az ukrajnai napraforgómagból jelentősen emelkedett. Összhangban a fentiekkel az EU szója és repce importjában csökkenésre, napraforgó behozatalában viszont tovább emelkedésre számítanak a 2022/23-as szezonban. A kivitel oldalán mindhárom növényből kevesebb fogja elhagyni az EU-t, bár ez amúgy sem jellemző irány. A kilátásoknál maradva, az EU a repceterület 12, a napraforgóterület 18, és a szójaterület 19 százalékos növekedésére számít a 2022/23-as gazdasági évben.

Mindezek fényében kell értékelnünk azt az információt, hogy tovább – mintegy negyedével – csökkent a repce vetésterülete. Ha ehhez azt is hozzátesszük, hogy az őszi kalászosok területe viszont jelentősen (+7-8 százalék) emelkedett, akkor azt látjuk, hogy tavasszal ismét sztár lesz a napraforgó és a szója. E két növény területének emelkedésére mindenképpen számítok, miközben a kukorica területe történelmi hátraarcot csinál. Bár szerintem csökkenésének mértéke nem 2023-ban lesz a legnagyobb.

Mi a szokatlan a két alábbi ábrán? Az, hogy a hazai repceárak jócskán elszakadtak a nemzetköziektől. A raktárakban csücsülő tételek jobb árakra várnak. Ezek viszont nem egyhamar fognak megérkezni.


Forrás: AKI


Forrás: EU

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink