Újabb agrár- és élelmiszeripari beruházási támogatásokról döntöttek

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság
A nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetően eddig 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, a napokban pedig újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forint támogatásban.

Az agrártárca a Megújuló vidék, megújuló agrárium programban meghatározott stratégiai irányok mentén, a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszer-termelés teljes modernizációját célozza meg – közölte a támogatások bejelentésének apropóján Nagy István, agrárminiszter. Mint kifejtette, a kormány 2023 áprilisában a Vidékfejlesztési program kötelezettségvállalási összegét csaknem 3443 milliárd forintra emelte, ezzel vált lehetővé az újabb pályázatok támogatása.

A most meghozott döntések értelmében többek között az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása című felhívás keretében 74 milliárd, az Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése című kiírásban 41,6 milliárd, a Mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése elnevezésű konstrukció keretében pedig 16,5 milliárd forint támogatás odaítéléséről határoztak. Emellett

a terménytárolók, -szárítók és -tisztítók fejlesztésének támogatására 11,5 milliárd, a Takarmány-előállító üzemek fejlesztésének támogatása című felhívásra benyújtott kérelmek esetében pedig 12,7 milliárd forintnyi forrás odaítéléséről született döntés az elmúlt napokban.

A vidéki térségben működő önkormányzatok további 9,86 milliárd forint összegben részesültek támogatásban, amit külterületi utak fejlesztésére és felújítására fordítanak – sorolta a miniszter.

Nagy István megemlítette, hogy a már korábban a Vidékfejlesztési program keretei között megítélt támogatások kifizetéseihez kapcsolódóan a 2023-as esztendőben a magyar költségvetés 750 milliárd forintot biztosít, amelyből 386 milliárd forintot már elutaltak az érintettek számára.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink