Monacóban nehéz előzni, s ezt a mostani futam is megmutatta. Az első három helyezett gyakorlatilag az időmérő edzés sorrendjében ért célba. Az 50. körben leesett az eső, s bár ez eléggé megnehezítette az abroncsválasztást, a sorrenden mégsem változtatott nagyot. Az eső nagyjából 15-16 körön át esett, s úgy ment el, ahogy jött, nagyon gyorsan. A verseny leintésekor már száraz időben, nedves pályán ért célba a mezőny.

Max Verstappen győzelmével tovább növelte előnyét Sergio Perezhez képest, akinek nem sikerült túl jól sem az időmérő edzés, sem a verseny. A szombati időmérő első tíz percében nekicsapta autóját a falnak, s az nagyon megsérült. Emiatt a mexikói a mezőny végéről vágott neki a futamnak, s nem is tudott a 17.-nél jobb helyen célba érni a hercegség szűk utcáin tartott futamon. Verstappen ezzel szemben folyamatosan megőrizte első helyét, sőt még a leggyorsabb körért járó egy pontot is hazaviheti.

A dobogón három boldog ember állt. Bár Alonsónak nem sikerült megcsípnie az első helyet, de végre egy hellyel feljebb állhatott a dobogón. Eddig idén ugyanis a harmadik helynél jobbat nem sikerült megszereznie, igaz, azt többször is. Esteban Ocon utoljára a 2021-es Magyar Nagydíjon állt dobogón, igaz akkor a tetején. A francia pilóta rendkívül elégedett volt a bronzérmes helyével, mint ahogy csapata, az Alpine is. Ocon harmadik és Gasly nyolcadik helyével ugyanis a francia csapat megelőzte nagy riválisát, a McLarent a konstruktőri ponttáblán. S mindezt egy olyan versenyen, amely exkluzivitása miatt az átlagosnál nagyobb hírverést kap. Franciaországban mindenképpen.

„Elég nehéz verseny volt, mivel eredetileg közepes gumikon voltunk, és persze Fernando keményen ment. Nem akartam kint maradni ilyen sokáig, de kénytelen voltam. Az eső jött, így nem igazán tudtuk, hogy mi fog történni….Szuperjó, hogy nyertem, ilyen időjárási körülmények között nyugodtnak kellett maradni és nyerni. Ez megint jó sok pont a csapatnak is, ami nagyszerű.” – nyilatkozta a verseny leintését követően Max Verstappen, aki 39 pontra növelte előnyét Sergio Perezzel szemben az egyéni ponttáblán.

A Mercedes új oldaldobozos autóit bevetette Monacóban, de pilótái így is lemaradtak a dobogóról. Lewis Hamilton és George Russell a negyedik és ötödik helyen értek célba. Utóbbi öt másodperces büntetést is kapott, mivel túl óvatlanul tért vissza a pályára Sergio Perez elé. A Ferrari eltolta a jövő hétvégi futamra újításai bevetését, amelyek ki tudja hogyan muzsikáltak volna ezen a különös futamon. Pilótái nem fogják visszasírni ezt a versenyt, különösen nem Carlos Sainz, aki elég zaklatott futamon van túl. A helyi hős, Charles Leclerc ért el előkelőbb helyezést. A monacói pilóta a hatodik lett, miközben spanyol csapattársa a nyolcadik helyen fejezte be a versenyt. A McLaren két pilótája, Lando Norris és Oscar Piastri zárja az első tizet.

Bár többször is káosz uralkodott a pályán, meglepő módon nem kellett biztonsági autót küldeni a pályára és mindössze ketten nem értek célba, a horrorhétvégét megélő Lance Stroll és Kevin Magnussen, aki nem élte túl, hogy egyedüli versenyzőként kemény gumikon kellett az esőáztatta utcákon hajtania.
A Forma-1-es cirkusz nem pihenhet, hiszen jövő hétvégén (2023. június 4.) már Barcelonában állnak rajthoz a Forma-1-esek. 2022-ben totális Red Bull-siker született a katalán pályán, s ez idén sem várható másként.

2023-as Forma-1-es Monacói Nagydíj eredménye
1. Max Verstappen Red Bull 1:48:51.980
2. Fernando Alonso Aston Martin + 27.921
3. Esteban Ocon Alpine + 36.990
4. Lewis Hamilton Mercedes + 39.062
5. George Russell Mercedes + 56.284
6. Charles Leclerc Ferrari + 1:01.890
7. Pierre Gasly Alpine + 1:02.362
8. Carlos Sainz Ferrari + 1:03.391
9. Lando Norris McLaren + 1 kör
10. Oscar Piastri McLaren + 1 kör
11. Valtteri Bottas Alfa Romeo + 1 kör
12. Nyck de Vries AlphaTauri + 1 kör
13. Guanyu Zhou Alfa Romeo + 1 kör
14. Alexander Albon Williams + 1 kör
15. Juki Cunoda AlphaTauri + 2 kör
16. Sergio Perez Red Bull + 2 kör
17. Nico Hülkenberg Haas + 2 kör
18. Logan Sargeant Williams + 2 kör
19. Kevin Magnussen Haas Nem ért célba
20. Lance Stroll Aston Martin Nem ért célba

A világbajnokság állása
Pilóták:
1. Max Verstappen 144 pont
2. Sergio Perez 105 pont
3. Fernando Alonso 93 pont
4. Lewis Hamilton 69 pont
7. George Russell 50 pont
5. Carlos Sainz 48 pont
6. Charles Leclerc 42 pont
8. Lance Stroll 27 pont
9. Esteban Ocon 21 pont
10. Pierre Gasly 14 pont

Konstruktőrök:
1. Red Bull 249 pont
2. Aston Martin 120 pont
3. Mercedes 119 pont
4. Ferrari 90 pont
6. Alpine 35 pont
5. McLaren 17 pont
7. Haas 8 pont
8. Alfa Romeo 6 pont
9. AlphaTauri 2 pont
10. Williams 1 pont