Pénteken már vásárolhatunk itt

2022.07.06. 17:01

Rögös út vezetett az új vásárcsarnok megvalósításáig

Nem volt egyszerű történet, amíg eljuthattunk oda, hogy átadják az új pécsi vásárcsarnokot. Ma már talán meglepő, de valamikor még az Expo Center is szóba került, mint lehetséges helyszín.

Bár már a 2000-es években is szóba került a régi csarnok elégtelensége, 2007-ben a szocialista városvezetés idején azt a forgatókönyvet sem zárták ki, hogy az Expo Centerbe költöztessék át a létesítményt, amivel új funkcióval tölthették volna meg az egyébként elhibázott ingatlant, és az értékes belvárosi telekeladásból fedezték volna annak veszteségeit. Később, 2010-ben már konkrétabban beszéltek arról a városházán is, hogy a régi vásárcsarnok helyett modernebb létesítményre lenne szüksége a városnak. Akkor már az átadás előtt álló, elkészült új csarnok jelenlegi helyszínét is megemlítették, bár ez esetben magánbefektetői elgondolásként merült fel a kérdés. 

Ötlettől a tervpályázatig

Évekkel később, Páva Zsolt polgármestersége idején kezdtek el érdemben az előkészítéssel foglalkozni: mivel egy több évtizedre szóló létesítményről van szó, ezért számos egyeztetésen, felmerült gondolaton, elképzelésen keresztül vezetett az út odáig, hogy 2015-ben a tervpályázati kiírásról dönthetett az önkormányzat. (Beszédes, hogy a pécsi akvapark esetében hasonló kiírásra idén készülnek, vagyis nem kizárt, hogy csak 7-8 év múlva lesz vizes létesítmény, már ha egyáltalán a szükséges 50 milliárdot elő tudják rá valahonnan teremteni a jelenlegi világgazdasági helyzetben.)

Az ingatlan építéséhez már akkor 3 milliárdos kerettel számoltak, 2016-ban a telekvásárlásra az Orbán-kormánytól félmilliárdos támogatást is kapott a város. Nem hirdettek azonnal győztest az építési tervpályázaton, mert nem érkezett be olyan ajánlat, ami kis korrekcióval továbbvihető lett volna. A négy legjobb pályaművet beadó tervezőket tovább versenyeztették, 2016 nyarán hirdették ki a végeredményt: a Gettoplan építésziroda és a BluePlan mérnökiroda konzorciuma lett az első

A terveket is át kellett dolgozni

A tervek végül azért 2018 második felére készültek el, mert a rendelkezésre álló hárommilliárdos kereten belül kellett maradni, viszont már akkor elkezdődött az építőipari árak emelkedése. Csupán ezt követő, zárult le a kivitelezői közbeszerzés, amin ráadásul a kivitelezést pályázati úton elnyerő cég, a Build&Trade legjobb ajánlata is 566 millió forinttal haladta meg a keretet. A város 127 millió forintot belső átcsoportosítással teremtett elő, de további 433 millió forintért többlettámogatási igényt terjesztett be. 

A kivitelező már régen megvolt

Az önkormányzat élén 2019-ben változás történt, de Péterffy Attila polgármester 2020 májusáig várt azzal, hogy biztosítsa a munkálatok elindításához szükséges önerőt EIB-hitelből, amíg a kormánydöntés nem érkezik meg. Ez utóbbi meg is történt, így 2020 nyárán megkezdték a munkát. Emiatt viszont attól kellett tartani, hogy egy évig csak ideiglenes helyük lesz az árusoknak, mert a régi csarnok átalakítását – az előző városvezetés által elnyert 800 milliós fejlesztési forrásból – éppúgy határidőre be kellett volna fejezni. Az új baloldali önkormányzat végül visszamondta a munkahelyteremtő fejlesztést, és bejelentette, hogy inkább hotelt tudnának elképzelni a régi vásárcsarnok átalakítása után. 

Mindenesetre csütörtökön este Navrasics Tibor területfejlesztési miniszter és Péterffy Attila adja át hivatalosan az új létesítményt, amely pénteken reggel nyitja meg kapuit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!