Határidő: augusztus 31.

2022.08.14. 11:00

Megveszi az állam a siklósi kórházat 1,8 milliárd forintért

Az Országos Kórházi Főigazgatóság 1,82 milliárd forintot fizet a Siklósi Kórház Nonprofit Kft. magántulajdonban álló, 74,4 százalékos üzletrészének tulajdonjogáért. A vételár mellett a részesedés megszerzése még 23 millió forintos költséggel jár.

Zs. K.

20220503 Siklós Illusztráció Néhány utcanevet megváltoztatnak Siklóson Fotó: Löffler Péter LP Dunántúli Napló DN

Fotó: Löffler Péter

A kormány arról már januárban döntött, hogy állami tulajdonba venné a siklósi kórházat. Most megjelent a Magyar Közlönyben az az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett határozat, amelyben már szerepel a vételár összege is.

Az 1,82 milliárd forintot Varga Mihály pénzügyminiszternek kell biztosítania, és Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezése alapján az ő feladata lesz az is, hogy miután kórház 100 százalékban a magyar állam tulajdona lesz, a társaság működésének finanszírozásához egyszeri támogatásként adjon legfeljebb 50 millió forintot.

A Siklósi Kórház Nonprofit Kft. 74,4 százaléka 2004. óta a Mega-Logistic Zrt. tulajdonában áll, azóta Kanizsai István az ügyvezetője. Az intézmény 50 ezer ember ellátásáról gondoskodik.

Az elmúlt években pályázati forrásokból korszerűsítették az épületeket, jelenleg is fejlesztés közepén állnak. Mint arról az év elején lapunkban beszámoltunk: az intézmény egy korábbi, még 2017-ben beadott pályázatát bírálták el pozitívan 2021. december végén.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében benyújtott „Járóbeteg szakellátó szolgáltatások fejlesztése a Siklósi Kórházban” című nyertes pályázat keretében több mint 293 millió forintos támogatást fordíthat az intézmény a járóbeteg-ellátás fejlesztésére. A beruházás érinti a többi között a szemészetet, a reumatológiát, a kardiológiát, pulmonológiát, az urológiát, a diabetológiát, a nőgyógyászatot, a belgyógyászatot, a sebészetet, a fizioterápiát, a röntgent és a laboratóriumot. Összesen 130 különböző orvostechnikai gépet és eszközt vásárolnak a minőségibb egészségügyi ellátás érdekében, köztük mammográfiai vizsgálatokra alkalmas korszerű, digitális gép beszerzésére is sor kerül, emellett a reumatológián csontsűrűségmérő eszköz segíti majd a diagnosztikát. A laboratórium is korszerűbb gépeket kap, így az elvégezhető vizsgálatok bővülhetnek, ezáltal összhangban lesznek a legmodernebb klinikai elvárásokkal. A fejlesztések 2023 őszéig megvalósulnak.

A Siklósi Kórház egyébként az egynapos sebészetet is szeretné fejleszteni, hiszen erre nagyon nagy az igény. Az intézmény vezetősége kapacitásbővítésre is adott be igényt. 

Címkék#Kórház

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában