Mire elindult a felvonulás, a nap is kisütött

2022.10.02. 20:03

Több ezren látogattak ki a hétvégén a Villányi Vörösbor Fesztiválra (Galéria)

Idén is több ezren látogattak a Villányi Vörösbor Fesztiválra, a rendezvény már 34. alkalommal ünnepelte koncertekkel, kulturális, szórakoztató és szakmai programokkal a vörösbort.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Löffler Péter

Péntektől vasárnapig három helyszínen több mint negyven programmal várták a bor városába a szórakozni vágyókat a 34. Villányi Vörösbor Fesztivál keretében. Annak ellenére, hogy az égbolt nem volt mindig felhőtlen, és többször nem a legszebb arcát mutatta az időjárás, a látogatók száma már megközelítette a covid előtt tapasztaltat, amely külön örömmel töltötte el a szervezőket. A pénteki megnyitón Mayer István polgármester kiemelte, Villány a világhírű borokon kívül egy komplex turisztikai kikapcsolódást is kínál. 

– Ahogy célunk, hogy a város lakóinak egy minél élhetőbb kisvárost teremtsünk, úgy célunk az is, hogy az ide érkező vendégek minél színvonalasabb élményt szerezzenek nálunk. A Vörösbor Fesztivál alkalmával is ez motivál bennünket már 34 éve. Célunk, hogy minél többször, minél többen látogassanak el hozzánk egy csepp Villányért. Hogy ittlétük során éljék meg Villányt, hogy egy kicsit ők is villányivá váljanak – fogalmazott a városvezető.

– Az eső miatt a felvonulást egy kicsit későbbre kellett halasztani  – mondta Bock-Báthori Emese főszervező. – Mire viszont elindultak a csoportok, gyönyörűen kisütött a nap. Nagyon örülünk annak, hogy minden felvonuló, és a felvonulást végigkísérő látogató kitartott és igazodott a későbbi időponthoz. Hogy a színpadi programokat maradéktalanul meg tudjuk tartani, a borrendi avatást el kellett halasztanunk, de ezt be fogjuk pótolni. A Villányi Borrend Rittlinger Józsefet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökét avatta volna tiszteletbeli borlovaggá. A kisbíró köszöntő verse, majd az idei évben megválasztott Borkirály és Borkirálynő társaságában történő ünnepélyes hordócsapolás nem maradt el.

A főtéren felállított REDy színpadon Gájer Bálint, MESZKA (Meszes Balázs, Punnany Massif hangjának szóló megjelenése), Cimbaliband, a Planina zenekar (tambura), a Vivat Bacchus, a Made in B, és a Nihil Chips zenekar koncertezett, de egy különleges LED-fény­show-t is láthatott a közönség. A Rendezvénytér Villányi Franc színpadán a Rudan Joe Band, a Neoton Família Sztárjai, a Bohemian Brass Band, Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, a Bagossy Brothers Company és a Brass On The Road szórakoztatta a közönséget. A vasárnapi programok mindenki számára ingyenesek voltak, délután a Diófás téren a Villányi Attitude Balettcsoport tartott bemutatót, majd az Apacuka zenekar várta a kicsiket a színpadhoz, és utána a Monarchia Operett társulat előadását is megtekinthették az érdeklődők.

Kísérőprogramok gazdagították a fesztivált

A Teleki Szakképző ebben az évben is kivette a részét a rendezvénysorozat szervezéséből. A szüreti felvonuláson a szőlész-borász diákok vitték a vállukon azt a nagy szőlőfürtöt, amelyet a tanulók készítettek el. Ezen kívül a Teleki Tanpincében virágkötészeti bemutatót, borbemutatókat, borkóstolókat szerveztek. A kísérőprogramok sorát traktoros ördögárok túrák, pinceséták, tárlatvezetések is gazdagították. Emellett két szakmai programmal is várták a fesztiválra érkezőket: szombaton a Diófás téren a Villányi borvidék borászaival beszélgetett Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője, a Rendezvénytér épületének konferenciatermében pedig Horkay András borszakértő kalauzolta a borok világába az érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában