Kedvez az időjárás a gombának

2022.10.06. 16:58

Roskadásig tele volt óriás pöfetegekkel a pult - a legnagyobb 3,4 kilós volt

Több óriási gomba sorakozott a pécsi vásárcsarnok egyik árusának asztalán csütörtök délelőtt. Volt olyan, amelyik közel 3,5 kilót nyomott.

Zs. J.

– Húsz éve árusítok a vásárcsarnokban, főleg virágokat, de amikor bejön a gombaszezon, akkor ezzel is foglalkozunk – mondta lapunknak Popovicsné Majorosi Szilvia, akinek pultján egymás mellett sorakoztak az óriási pöfetegek. Mint megtudtuk, naponta Dinnyeberkiből érkezik a pécsi vásárcsarnokba. A gombaszezon náluk a fia születésnapja előtt (október 10.) indul. A gyermekének van egy kedvenc helye, ahová gyakran ellátogatnak. Hogy pontosan hol van, arra is rákérdeztünk, igaz korábbi tapasztalataink szerint a helyszínt soha nem mondják el a gombászok.

– Korpádon van egy olyan lelőhely, ahol számos gomba nő. Engedéllyel szedjük, többfajtát szoktunk hozni, főleg vargányát, pöfeteget, de ilyen sok óriásgombát még soha nem találtunk – említi a gombaárus.

Kiderült a rekordgomba 3,4 kilót nyomott mikor a mérlegre tették. Hogy mennyire volt népszerű a pult, azt jelzi, míg beszélgettünk sokan érkeztek, volt, aki fényképet készített, volt, aki vásárolt. Tegnap a pöfetegek kilójáért hatezret kértek, míg a vargányákat, tinórukat 4000-5000 forintért kínálták a gombaárusítók. 

Nemcsak a gombaárusokból volt sok tegnap a piacon hanem számos vásárló is elhozta saját szedését, hogy a vásárcsarnoki gombaszakértővel bevizsgáltassa. A sorban többen álltak, egy fiatal nő kosarában őzlábgombákat, míg egy másiknál csiperkét láttunk.

– A hőmérséklet, és az eső kedvezett a gombának. Mezeiket hoznak, de lassan elindul az erdei is – említi Virág Richárd gombaszakértő. Közben egy fiatalember kosarát ellenőrizte, mely során majdnem minden érzékszervét használta a gombaszakértő: tapintást, szaglást, látást, ízlelést. És hogy milyen gombákat hoztak, volt köztük csiperke, szegfűgomba, vargánya, de talált gyilkos galócát is. Tippet is adott a gombaszakértő: csak olyan gombát szedjünk, amiben biztosak vagyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!