Ősszel megnyithatnak

2023.01.26. 15:04

Épül a Kaptár, és helyet kapnak a dinók is Komlón

Két kormányzati támogatásból megvalósuló nagyberuházás is zajlik a városban: őszre elkészül a Kaptár, jövő év elejétől pedig már látogatható lesz a teljesen megújult könyvtár és muzeális gyűjtemény, tetőterében kiegészülve egy új látogatóközponttal. 

Wald Kata

Fotó: Pusztai Sándor

Mint ismeretes, két nagyszabású beruházás is zajlik a városban - épül a helyi művészeti és kézműves csoportoknak új otthont adó Kaptár a Komlói Színház és a Közösségek Háza közötti területen, illetve a József Attila Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény átalakítása, tetőterében új látogatóközpont kialakítása is folyamatban van. 

Mint ismeretes, mindkét beruházás része annak a négy nagy projektnek amelyek megvalósítására 2020. év végén összesen mintegy 3,5 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a város.

Mint azt Polics Józseftől, Komló polgármesterétől megtudtuk, mindkét esetben a befejezési határidők valamelyes módosulnak, az eredetileg tervezetthez képest. - A Kaptár kivitelezése, zöldmezős beruházásként ki van téve az időjárás viszontagságainak - a pár hónapos csúszásnak ez az indoka. Az épület elkészült, belső gépészeti, szakipari munkálatok folynak, márciustól pedig remélhetőleg a belsőépítészeti munkák is megkezdődhetnek - szeptember végétől, az őszi évadban a terv szerint már be fog kapcsolódni a Kaptár a város művészeti, kulturális életébe - emelte ki a polgármester. 

A Kaptár megépülésével a komlóiak régi álma válik valóra, az új, többfunkciós épületben a kamaratermen kívül több próbaterem, öltözők és közösségi helyiségek kapnak majd helyet. Az új létesítmény a helyi művészeti csoportoknak professzionális munkakörülményeket teremt a minőségi szakmai munkához, ezen kívül az évről évre egyre népszerűbb Komlói Amatőr Színházi Találkozó helyigényét is kiszolgálja a jövőben. 

A József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény épületének átalakítása is halad - Polics József tájékoztatása szerint a tetőtér beépítése, ahol az új látogatóközpont kap helyet, kilencven százalékban elkészült, a munkaterületen már az installációk készítői dolgoznak. 

A belső terek átalakítása során 1700 négyzetméteren valósul meg az épületkorszerűsítés, a csaknem 500 négyzetméteres tetőtér-beépítéssel pedig további hasznos területtel gazdagodik a város központjában található létesítmény. 

Mint ismeretes, a dinoszauruszok korának koncepciója mentén újul meg a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény a pincétől egészen a padlásig, ahol részletesen bemutatják majd a különböző földtörténeti korokat, az akkor élt állat- és növényfajokat. Így többek közt a Komlosaurus carbonis és élőhelye is látható lesz. Az épület eddig üresen álló tetőterében a Komló múltját jelentősen meghatározó bányászat interaktív módon történő részletes bemutatása is teret kap. A komplexum várhatóan a jövő év elejétől fogadja a látogatókat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!