Postabontás

2023.01.26. 19:24

Ne hagyjuk veszni régi értékeinket! - emeli ki olvasónk

Idén ünnepli 100 éves jubileumát a PEAC – ahogy azt a DN-ben is olvashattuk. Ehhez szeretnék hozzáfűzni néhány gondolatot.

bama.hu

1938-ban a pécsi egyetemisták nagy örömére átadták Pécs második – az első a PTTE Kert utcai, ma Dischka Gy. volt – tornatermét. Az Egyetemi Sportcsarnok a Sport u. 1. szám alatt található még ma is. A közel 1000 négyzetméteres csarnok előtérrel, öltözőkkel, két játékteremmel, az emeleten társalgóval szolgálta ki az egyetem sportolóit és a vendégsportolókat. Az udvaron labdarúgópálya, atlétikai pálya, kézi- és kosárlabdapálya is volt. Később a kosárpálya bitumenes borítást kapott, és létesült egy „kis kézi­stadion” is. A kis teremben az asztaliteniszezők, a vívók, a tornászok, a nagy teremben a kosárlabdázók és természetesen a testnevelésórák kaptak helyet. A terem első testnevelője és gondnoka Bárd Bertalan volt, majd Csicskár József lett a gondnok, akik sokat segítették a fiatalokat. 

Neves atléták, labdarúgók, vívók, kézilabdázók és kosarasok – többek között – öregbítették a PEAC hírnevét. 
Sajnos a szép napokat látott terem ma raktárként funkcionál, pedig – akár a HÖK kezelésében – ma is segíthetné az egyetemi ifjúság testnevelését pl. konditerem, edzőterem és kispályás labdarúgás, kézilabda területén. Hiszen a 48-as téri egyetemtől és kollégiumtól csak 3–5 percre van. 

Nem mellesleg egy emléktáblát is megérdemelnének az itt, ebben a teremben sportoló és a pécsi, baranyai kosárlabda fejlődését elősegítő „öregdiákok”, akik 1946 februárjában megalakították a Baranya Megyei Kosárlabda Szövetséget, és első elnökként a PEAC játékosát, Oppe Emil játékost választották meg. 
Ne hagyjuk veszni régi értékeinket, a műemléki védettséggel rendelkező épület is szebb jövőt érdemelne, nem azt, hogy megvárjuk, míg „életveszélyes” minősítést nem kap és lebontják! 

Sajnos a városban már sok ilyet láttunk! 

CS. A. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában