Drágul a közétkeztetés

2023.01.26. 19:28

Az ellátók fennmaradásához szükséges, hogy ismét árat emeljenek

Újabb áremelésekre kényszerülnek a közétkeztető főzőkonyhák. A bérek, a rezsidíjak és az alapanyagárak tovább nőttek, így nem férnek bele az eddigi keretbe.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Benkő Sándor

A nyár végi átlagos 20-30 százalékos áremelés után újabb drágulásra lehet számítani a közétkeztetésben. Valahol elég volt a tavaly nyár végi-őszi emelés, mert úgy kalkuláltak, hogy lesz még rosszabb helyzet is, a legtöbb helyen azonban egy második körös emelést alkalmaznak, mert közben tovább romlott a piaci környezet. A közétkeztetők is ugyanarról az élelmiszerpiacról vásárolnak, mint mindenki, és őket is érinti az üzemanyag, energia és gáz-ár emelkedés. Ráadásul esetükben nincs „ársapkás” alapanyag, vagy energia. Folyamatos alkalmazkodás szükséges a piaci helyzethez, sokszor naponta újra tervezve, változtatva. 

Az egyetemi és egyházi fenntartású intézményekben szolgáltató pécsi Heizler Kft. a tavalyi 20 százalékkal emelte meg a menük árát, ennyi korrekció volt szükséges ahhoz, hogy fenn tudják tartani a szolgáltatást. Február elsejétől azonban újabb emelésre kényszerültek a folyamatosan emelkedő költségek (energia-és élelmiszerárak, minimálbér, garantált bérminimum emelés) miatt.

A legtöbb pécsi iskolába szállító Hungast is folyamatosan tárgyal a megrendelőivel.

– Mindenhol próbáljuk konszolidálni az árakat. Olyan rugalmas módszereket kezdtünk el kidolgozni, amelyben szerencsére partnerek a megbízóinkkal, -közétkeztetés esetén az önkormányzatokkal – az elszámolást a rezsiköltségek alakulása lekövetheti - mondta Enyedi Csaba, a Hungast kommunikációs igazgatója. Az egyeztetések során bemutatjuk, hogy a rezsiköltségek egyik fontos eleme – sok más mellett- az energiadíj, amellyel kapcsolatban szeretnék elérni, hogy azt külön kezeljék a klasszikus értelemben vett szolgáltatás díjától (nyersanyagköltség, munkabér, stb.). Tehát abban az esetben, ha kevesebb a rezsidíj, akkor annyival kevesebb lenne a szolgáltatás díja, ha több, akkor viszont többnek kell lennie, hiszen a nyersanyag- és a bérköltségből nem vonható el a magas áram- és gázszámla fedezete. A válság előtt is alulfinanszírozott szektor csak akkor tud fennmaradni, ha a szolgáltatás díját folyamatosan realizálni tudja.

Mindenhol máshogy alakul a finanszírozás

Hogy a szülők mennyit érzékelnek (vagy fognak a jövőben érzékelni) az áremelésekből, az az intézmények fenntartóin is múlik, ugyanis a fogyasztók által fizetett díj mértéke nagymértékben függ attól, hogy a fenntartó mennyit vállal át a közétkeztetés bruttó végösszegéből. Több baranyai kistelepülésen nagyobb mértékben támogatják a gyermekek étkeztetését, sőt, van olyan hátrányos, vagy halmozottan hátrányos község, ahol az állami normatív finanszírozások lehetővé teszik, hogy az önkormányzat teljes mértékben átvállalja a 14 év alatti gyermekek közétkeztetési díjait. A baranyai községek főzőkonyhái egyébként még jellemzően tudják tartani a napi ezer forint alatti árat, sőt van, ahol a helyben – például a közfoglalkoztatás keretében – megtermelt alapanyagok miatt sokkal olcsóbban tudják előállítani a napi menüket. Mindemellett a kormány továbbra is különböző feltételek teljesülése mellett átvállalja vagy kedvezményesen biztosítja a gyermekek intézményi étkeztetését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!