Kattant a bilincs

2023.02.03. 09:09

Baranyáig is elértek az ortopédcipő-maffia szervezet szálai

Három nőt és négy férfit gyanúsítanak azzal, hogy ortopédiai segédeszközökkel ügyeskedtek.

Fotó: Bumble Dee

Csütörtökön beszámoltunk róla, hogy 250 rendőr az ország több pontján egyszerre egyidőben csapott le, és tartott kutatásokat a gyanúsítottak tartózkodási- és lakhelyeiken, munkahelyeiken, illetve valamennyi érintett cég telephelyén. Az összehangolt akció keretében újabb 17 embert – köztük több baranyait – fogtak el. 

Így jelenleg már 26 gyanúsítottal szemben folyik a büntetőeljárás.

A Pécsi Járásbíróság február 2-án elrendelte három nő és négy férfi letartóztatását egy hónapra üzletszerűen, bűnszövetségben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének alapos gyanúja miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cégek képviselői megszerezték magánszemélyek személyes és orvosi adatait és ezeket átadták a velük együttműködő, elsősorban ortopédiai szakterületen praktizáló orvosoknak, akik ezen adatok felhasználásával, a szükséges orvosi vizsgálatok elvégzése nélkül, valótlan tartalmú vényeket állítottak ki. 

A vények alapján a cégek legyártották a társadalombiztosítási támogatással rendelkező gyógyászati segédeszközöket, jellemzően gyógycipőt, majd a cégek képviselői a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől igényelték a támogatási összeget, melyet az alapkezelő kiutalt nekik.

A fenti módszerrel az érintett három cég 2021. január  elseje és 2022. szeptember huszadika között a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek – a jogosulatlanul visszaigényelt támogatásokkal – összesen csaknem 400 millió forint vagyoni hátrányt okozott. A bűncselekményt a gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cégek képviselői tettesként, míg a közreműködő orvosok bűnsegédként követték el.

A gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmények kettőtől nyolc, illetve öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendők. A Pécsi Járásbíróság csütörtökön elrendelte a három nő és négy férfi letartóztatását. 

Az ügyész valamennyi gyanúsított vonatkozásában tudomásul vette a bíróság végzését a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be szabadlábara helyezés, illetve enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!