Túl sok az autó

2023.02.08. 07:22

A lakók javasolták a pécsi fizetőparkolók további bővítését

Már tizenöt percre is csak négyezres napijeggyel kanyarodhatunk be a belvárosi forgalomcsillapított övezetekbe; a korlátozott várakozási zónák tavalyi bérleteinek érvényességét meghosszabbították márciusig, a Rókus-domb lakói pedig kérhetik a környék fizetővé minősítését. Friss parkolási helyzetkép.

Szűcs Zsolt

Fotó: Laufer László

Ma már próbálhat bárki bármit is alakítani a parkolási szabályokon, a kiinduló tétel nem változik, illetve, egyre csak romlik: túl sokan érkeznek autóval a – tágabban értelmezett – belvárosba, így elsősorban hétköznap munkaidőben igazi tortúra parkolóhelyet találni.

Sok autós a tömegközlekedés hiányosságaira hivatkozik, ám ne legyünk képmutatóak, a lustaságba hajló kényelem ennél erősebb indok a leginkább egyedüli beautózásra a busz vagy némi gyaloglás helyett. A tavaly nyáron telepített okosparkoló-szenzorok, illetve az év végétől hozzájuk kapcsolt információs táblák a Centrum-parkolóban és a Rákóczi úttól északra eső utcák jó részében a szabad/foglalt helyek jelzésével valóban megkönnyítik ugyan a navigációt, ám ha túl sok pirosat (foglaltat) mutatnak, itt is marad a további körözés a parkolóhelyért. (Friss tapasztalat, hogy a Fürdő utcában a legutóbbi közműmunkák és újraaszfaltozás után nem is kerültek vissza az úttestbe az érzékelők. A Biokomtól ugyanakkor azt a tájékoztatást kaptuk, hogy hamarosan újratelepítik azokat.)

Még a történelmi belvárosban maradva, egy tavaly nyári önkormányzati rendelet sem segít a helyzeten (már az autósok szemszögéből), hiszen megszüntették az eddigi fél és egy órára szóló alkalmi behajtási engedélyeket a forgalomcsillapított övezetekbe – a korábban megvásároltakat december 31-ig lehetett felhasználni. Négyezer forintért válthatunk helyettük ugyan napijegyet, ám ebből vélhetően sokkal kevesebb fogy majd, vagyis az itteni ügyeiket eddig egy ötszázasért (a külső parkolás áráért) gyorsan elintézők többsége mostantól ugyancsak a zónákon kívüli helyeket foglalja majd – és még gyalogolhat is.

Tágítva a kört, szintén féléves újdonság az úgynevezett korlátozott várakozási övezet, amelyeket a korábbi fizetőzónák külső peremein, a helybeliek érdekében hoztak létre, Ezekben csak két órán keresztül szabad parkolni, a szélvédő mögé helyezett óratárcsával igazoltan. Az ott lakók kedvezményes éves bérletet válthatnak, érdekesség, hogy ez az egyetlen bérletfajta, amelyből a 2022-esek érvényességét meghosszabbították az idén március végéig.

És ha már a peremkerületek: ugyancsak friss információ, hogy a Rókus-domb melletti tízemeletesekben élők a túlzottan megnövekedett külső forgalom miatt – a Spar vásárlóin túl sokan gurulnak ide ingyen parkolni a szomszédos fizető övezetek helyett is – lakossági fórumon kezdeményezték a környék fizetőparkolóvá minősítését, így lehet, hogy nemsokára tovább bővül a fizetőövezetek száma a városban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!