Jó úton jár a Teleki az utánpótlás képzésével

2023.03.25. 10:50

Taroltak a villányi diákok az idei Szőlész-Borász Szakma Kiváló Tanulója verseny döntőjében

Március 21-23. között a villányi Déli ASzC Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium rendezte meg a Szőlész-Borász Szakma Kiváló Tanulója verseny országos döntőjét – 2011 óta immár ötödik alkalommal.

Zs. K.

Az idei versenyen négy középiskola (villányi, egri, kecskeméti és budapesti intézmények) összesen 10 tanulója jutott be az országos döntőbe. A tanulók motiváltak voltak, hiszen tudták, hogy azok, akik az összesítésben 71 százalékos, vagy annál jobb teljesítményt érnek el, mentesültek a szakmai vizsga alól, és 100 százalékos jeles szakmai bizonyítványra lesznek jogosultak. 

 

A verseny ünnepélyes megnyitóján Mayer István, Villány polgármestere köszöntötte a versenyzőket, majd a Tilhof Tímea, a versenybizottság elnöke mondta el biztató szavait a résztvevőknek. A tanulók délelőtt szakmai számítási projektfeladatot kaptak, a délutáni versenyprogram pedig a portfóliók és a vizsgaborok bemutatása volt, mely során minden versenyző bemutatta a szőlőfajta jellemzőit, a bor készítésének lépéseit, értékelte és bemutatta a saját borát, valamit ajánlotta a gasztronómiában. A verseny második napján a szőlész-borász szakma teljes területét átfogó gyakorlati feladatok várták a versenyzőket. Palacktöltést és szaturálást, titrálható savtartalom mérést, középmagas kordon művelésű szőlőtőke metszését végezték el a versenyzők, melyet a Villányi Borvidék neves szőlész borászai pontoztak. 

 

A harmadik napon a kollégium közösségi termében került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre, melyen többek között Székely Erika, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szakképzési és Szaktanácsadási igazgatója, Szerdai Zsuzsanna, a Déli Agrárszakképzési Centrum főigazgatója, Turós Izabella, a NAK Baranya vármegyei igazgatója, Villány polgármestere és jegyzője, valamint a versenyt támogatók képviselői is részt vettek. Az ünnepséget Pintér Márk Szilveszter, a Teleki Szakképző volt tanulója, a 2019. évi Szőlész-Borász Szakma Kiváló Tanulója verseny országos döntőjének I. helyezettje nyitotta meg egy kalotaszegi legényes táncbemutatóval. A műsor további részében a házigazda intézmény 12/C osztályának előadása következett, melyben az Ördögszántotta hegy legendáját elevenítették fel. 

 

A 10 versenyzőből teljesítményük alapján az első öt helyen végző diák mentesült a szakmai vizsga alól, és mind az öt tanuló „villányi” diák. Az első három helyezett sorrendjét a Szakma Sztár fesztiválon hirdetik ki, melyet április utolsó hetében rendeznek meg Budapesten. Az első három helyezett versenyző: Béres József, Pap Kamilla, Tolnai Kíra. 

Az eredményhirdetésen különdíjakat is kiosztottak: a legjobb projektfeladatokért és legjobb portfólióért Pap Kamilla (Villány), a legjobb vizsgabor és írásbeli eredményért Gittler András Ferenc (Budapest), a legjobb szőlész-borász gyakorlatért Béres József (Villány), a legjobb laborgyakorlatért Tolnai Kíra (Villány), a legjobb borászati gyakorlatért Pap Karolin (Villány) vehetett át különdíjat.

A három nap során a kísérő oktatók számára is szerveztek programokat, ők több pincészetbe, valamint a Nagyharsányi Szoborparkba, és a Harkányi Gyógyfürdőbe látogathattak el. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!