Ismét bíróság elé áll a pécsváradi polgármester

2023.03.28. 07:01

Több mint 2,5 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozhatott társaival Zádori

Bóka M.

Fotó: Kállai Márton

A baranyai kisváros polgármestere, Zádori János és társai ellen 2016-ban azért indult eljárás, mert a vád szerint a polgármester birtokában is lévő cég jogtalanul igényelt támogatásokat egy sellyei tyúktelep fejlesztésére. A vállalkozás ezzel 714 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek, az ügyben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal polgári jogi igényt is beterjesztett, mert egy beszerzésnél olcsóbb technológiát használtak. A polgármestert azzal is megvádolták, hogy fiktív számlát állított ki, illetve fiktív szerződést kötött. Az ügyben ugyan született ítélet, de a Pécsi Ítélőtábla tavaly eljárási hiba miatt új eljárásra kötelezte az első fokon eljáró Szekszárdi Törvényszéket.

Ez tehát még le sem zárult, de máris egy másik bíróság elé kell állni a polgármesternek. A Zalaegerszegi Törvényszéken tárgyalják azt az ügyet, amiben Zádori János és társai ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emeltek vádat.

A vádirat szerint az I. rendű és II. rendű vádlottak, a polgármester és a felesége olyan gazdasági társaságok tulajdonosai, vezetői voltak, amelyek baromfitartás-technológia értékesítésével és beszerzésével foglalkoztak az ország teljes területén. A két vádlott olyan gazdasági társaságokkal került kapcsolatba, amelyek önerő híján nem tudtak indulni a különböző pályázatokon. Ezért tucatnyi cégnek úgy „segítettek” a pályázati pénz lehívásában, hogy a szükséges önerőt valótlan körbeutalásokkal, fiktív kölcsönökkel, hamis számlákkal igazolták le. A hatóság szerint azonban berendezéseket is túlszámlázták, olcsóbb eszközöket szereltek be, amivel a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt tévesztették meg.

A vádirat szerint 14 millió és 665 millió forint közötti támogatási összeget vettek így fel a különböző cégek, és az ügy mintegy 15 vádlottja több mint 2,5 milliárd forintnyi vagyoni hátrányt okozott. A tárgyalás az előkészítő üléssel hétfőn kezdődött volna el, de az egyik ügyvéd nem jelent meg, illetve a polgárjogi igények érvényesítése érdekében halasztották el az ülést, így várhatóan májusban kell vádlottként bíróság elé állnia Zádorinak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában