Vasasi panasz

2023.03.28. 19:50

Építményadó: osztatlan közösben nem jár a kedvezmény

Néhány nap múlva már le is jár az a határidő, ami az építményadó befizetésének egyik határideje volt, s bár 50 négyzetméter alatt adtak kedvezményt, az osztatlan közösben élők számára nem.

Bóka Máté

Az önkormányzat tavaly döntött úgy a Dunántúli Napló azon cikkének a megjelenése után, amelyben a polgármesteri ígéretet kértük számon, hogy némileg csökkenti az építményadót. Erre aztán csak a választás előtti évben került sor és a városvezetők mindössze 120 millió forintnyi kedvezményt adtak összesen a pécsieknek a közel több milliárd forintnyi tervezett adóbevételből; átlagosan a lakosság részére 1500-2500 forint engedményt szavaztak, meg köztük azt is, hogy 50 négyzetméter alatt elvileg nem kell fizetni. De ez sem így volt teljesen, hiszen sokan azt sérelmezték, hogy ha már 52 négyzetméteres a lakásuk, akkor nem csupán a plusz két négyzetméter után kell adózniuk,  hanem 2500 forintot fizetniük is kell.

Megírtuk azt is, hogy káosz lett az építményadó befizetéséből, mert késve adták át fel a leveleket. A baloldali városvezetés ezúttal is a kormányt kezdte el hibáztatni, hiszen más kiutat nem találhatott ebben az esetben sem, így a felelősséget azonnal másra hárította. A problémát egy rendszer meghibásodása okozta szerintük, aminek következtében a március 15-i határidő előtt kapták kézhez a befizetésről szóló értesítéseket sokan, ezért aztán inkább nagyjából két héttel kitolták a befizetésről szóló határidőket.

Már korábban is jelezték lapunknak, hogy többen is úgy érzik, nem is csökkent az adójuk, Berényi Zoltán, Vasas-Somogy-Hird egyéni képviselője pedig több tucat telefont is kapott emiatt.  A Pécshez tartozó településrészen ugyanis több olyan, egykori bányászlakásokból álló sorházas rész található, amelyekben osztatlan közös tulajdonban él több család is. 

Berényi Zoltán szerint még az elődje, Huba Csaba ért el kedvezményt az előző fideszes városvezetés idején, de sokan most csalódottak, mert hiába élnek 50 négyzetméter alatti lakásban, a jogilag osztatlan közös tulajdon miatt nem részesülhettek kedvezményben. 

– Jó magam is a C utcában éltem 25 évig egy ilyen otthonban, az itt élők nem fognak társasházi formára átalakulni, vagy más jogi formát választani, mert annak komoly költségei vannak. Úgy számolom, hogy ezekben az utcákban több száz ingatlan érinthet az, hogy nem kapták meg a kedvezményt más pécsiekhez hasonlóan, s közel ezer emberről lehet szó

 – mondta. 

A képviselő már az előző közgyűlésen is felhívta a figyelmet a problémára, a pécsi polgármester, Péterffy Attila azonban nem adott egyértelmű választ arra, hogy ezen pécsiek is egyenrangúak lehetnek a város más részeiben élőkkel a építményadó kedvezményeket illetően. Berényi ezért lapunknak most azt mondta, a következő ülésre ezt is módosítóindítvánnyal kezdeményezni fogja. Egyébként úgy tudjuk, hogy a városi önkormányzat kedvezményről dönthetne év közben is az adórendelet módosításával. Az kérdés, hogy ez már a kiszabott építményadóra milyen hatással lenne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!