Bama.hu videó

2023.06.05. 07:00

A két hatalmas görögdinnye meg sem kottyant a vízilovaknak (galéria és videó)

Itt a nyár, és hamarosan az iskolákban is kicsengetnek. A gyerekek életében megszaporodik a szabad órák száma, így felmerül a kérdés, hogy vajon most mivel foglaljuk le őket. Erre tökéletes válasz: irány a Pécs­ Zoo!

Czeczon Emese

Fotó: Laufer László

E sorok írója amikor még gyerek volt, és a szüleivel élt, akkor a nyarat várta a legjobban, hiszen ilyenkor mindenfelé utazott. Voltak a közös családi nyaralások, kirándulások, azonban mindig egy dolgot várt leginkább: a szokásos állatkerti látogatást. Az idő múlásával ez nem sokat változott, hiszen a mai napig gyermeki csodálattal adózik az állatkerteknek. Mindez a Pécsi Állatkerttel sincsen másképpen.

A minap egy igen izgalmas látványetetésen vettünk részt a Pécs Zoo-ban. Már akkor tudtuk, hogy ez bizony tényleg látványos lesz, amikor Varga Tamás, gyűjtemény- és nevelési vezető két óriási dinnyét cipelt élelemként az első etetéshez. Néhány perc hívogatás után Bálint és Ágnes, az állatkert két vízilova meg is érkezett kifutójukba, s szemlátomást már nagyon várták a reggelit. Leírhatatlan az érzés, amikor egy ilyen hatalmas állat néhány centire az embertől kitátja méretes száját, és egy harapással szétroppantja a dinnyét. És igen, ilyenkor jobb felkészülni, hogy minket is beterít a gyümölcs. És mint minden családnál, így a vízilovaknál sem maradhatott el az utolsó falat miatti összezördülés.

Vajon hány közönséges mókusmajom él az állatkertben? Ezen gondolkodtunk, amikor körülbelül nyolcvanan indultak felénk abban a pillanatban, amikor meglátták a kis csemegéjüket, a földimogyorót. Egymás hátán másztak, lökdösve társaikat, hogy ők legyenek a szerencsések, akik megkaparinthatják a finom falatokat. Nem zavartatták magukat, rögtön a gondozó nyakába ugrottak, hátha így könnyebben tudnak csemegét csenni.

Pontosan ezért, amiért ilyen ügyesek, mielőtt beléptünk a ketrecbe, minden nálunk lévő, kisebb-nagyobb tárgyat kint kellett hagyni, hiszen a kis lakók előszeretettel nyúlkálnak a zsebbe, és csenik el, amit ott találnak.

Utolsó vendéglátóink a mesefilmből jól ismert Julien király ihletői, a gyűrűsfarkú makik voltak. Itt már tényleg testközelből tapasztalhattuk meg a makik reggelizését, hiszen nem egy a vállunkra pattant, hogy szép, panorámás magaslatból mazsolázzon. Azon már meg sem lepődtünk, hogy ők is dulakodtak a harapnivalóért.

Az biztos, hogy egy igazán felejthetetlen élménnyel gazdagodtunk. Ennek fényében bátran mondhatjuk, hogy tökéletes kikapcsolódás az év minden napján a Pécs Zoo, s a látogatók számára szervezett látványetetés után garantáltan nem lesz csalódott gyermekarc. Sőt, az iskola végeztével már nemcsak hétvégén élvezhetjük ezeket a programokat, hanem a zootábor indulási időpontjával párhuzamosan, a június 19-ei héttől kezdve már hétköznap is várhatjuk a vízilovak és egyéb állatok etetését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!