Galériával

2022.05.18. 15:20

Névadójukra emlékeztek születésnapja alkalmából a kecskeméti Wojtyla Központban

Szent II. János Pál pápa 102. születésnapjára emlékeztek meg a kecskeméti Wojtyla Barátság Központban. A szerdai ünnepségen megidézték életét, örök érvényű gondolatai. A megemlékezés koszorúzással zárult.

Sebestyén Hajnalka

Dr. Jeney Gábor soltvadkerti plébános mondott áldást a megemlékezésen Fotó: Sebestyén Hajnalka

A népkonyhaként is működő civil szervezetnél nagy hagyománya van, hogy megemlékeznek névadójuk születésnapjáról, Karol Wojtyláról, azaz II. János Pál pápáról, aki 1920. május 18-án született a lengyelországi Wadowicében. 

Az épület előtt megtartott ünnepségen Farkas Pál, a Wojtyla munkatársa méltatta elsőként a szentatyát. A köszöntők sorát Lévai Jánosné tanácsnok asszony, önkormányzati képviselő kezdte, aki méltatta II. János Pál életútját, példaértékű munkásságát. „A nemzet csak akkor remélhet jobb jövőt, ha polgárai képesek közös erőfeszítéssel felelősséget vállalni a közjóért" – ezzel a Szent II. János Pál pápa gondolataival köszöntötte a jelenlévőket. 

Méltatásában továbbá a Szentatya másik két híres jelmondatát is megidézte, Totus Tuus, Egészen a tiék, és a Ne féljetek! Ne féljünk, mert a félelem a gonosz lélektől van. A bizalom, a remény, a hit, az van Istentől. Isten lelke a szeret, a bizalom, a hit, a kibontakozás, a győzelem lelke.

E szavakkal is biztatta a jelenlévőket ezekben a nehéz hónapokban. 

A végén pedig arra biztatott mindenki, fogjanak össze, és teremtsük meg együtt a boldogabb magyar jövőt. 

A tanácsnok asszonyt követően prof. dr. habil Szécsi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem dékánja, egyetemi tanára szólt. Arra próbált többek között választ adni II. János Pál egykori szavai alapján, hogyan élhetnének az emberek békében. Mint mondta: a béke az ember lelkében, gondolkozásában van, nem egy elkülönített fogalom. A béke az emberi lélekből fakad. Fontos, hogy senkit se ragadjon el a csüggedés, mindig remélni, hinni kell, mert ez táplálja az ember lelkét, ez teremtheti meg a belső és külső békét.   

Áldást mondott dr. Jeney Gábor soltvadkerti plébános. A szerdai ünnepség koszorúzással zárult. A műsor hangulatát emelték a Kodály Iskola Aurin Leánykarának énekei, Durányik László karnagy vezetésével. A Wojtyla kiemelt patrónusa, a keceli Pintér Műveket vezető Pintér családot ezúttal a szintén keceli Király család képviselte, akik szintén koszorút helyeztek el tiszteletük jeléül a pápa szobornál. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában