Családbarát szemlélet

2022.05.20. 18:44

Megduplázódott a születések száma a kiskunhalasi kórházban

A Központi Statisztikai Hivatal nemrégiben megjelent összefoglalója szerint 2021-ben kevesebben születtek (11 809 fő) Bács-Kiskun megyében, mint az előző évben (12 248 fő). A megyei tendenciával szemben azonban a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban a Szegedi Tudományegyetem Oktató Kórházában növekvő tendencia figyelhető meg a születések számában.

Mester-Horváth Nikolett

Egyre több gyermek születik a kiskunhalasi kórházban Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Mint arról tavaly ősszel beszámoltunk, a halasi kórházban a 2021-es születések száma már akkor közel járt a két évvel korábbi adat megduplázódásához. – 2019-ben 530 gyermek jött világra a halasi szülészeten, ami 2020-ban tovább növekedett, tavaly pedig 1200 gyermek született nálunk – ismertette az adatokat Dr. Sári Tamás, a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály vezető főorvosa.

A szakember hangsúlyozta, hogy ez a nagyarányú növekedés egyértelműen a családbarát rendszer bevezetésének, valamint a nők és az orvosok közötti élő és rendszeres kommunikációt biztosító Kiskunhalason szültem/szülök Facebook-csoport működésének köszönhető. 

– Növekedett intézményünkben a biztonsági faktor, az osztályunkon és a társosztályokon uralkodó egységes gondolkodásmód, a családbarát szemlélet megkérdőjelezhetetlenül növelte a várandós nők körében kórházunk népszerűségét – fejtette ki gondolatát Sári Tamás.

A biztonságérzetet tovább erősítette, hogy a koronavírus-járvány alatt, a covidos kismamáknak is igyekeztek zavartalan ellátást biztosítani, és a körülmények korlátai között is megteremteni a családbarát légkört.

– Szeretném kiemelni továbbá, hogy a jelentősen megnövekedett születés szám a kora- és újszülött osztályunknak is az érdeme, hiszen a magas szakértelemnek és infrastrukturális háttérnek köszönhetően a diabéteszes, toxikémiás kismamák gondozását, valamint a PIC II-es szintű besorolásba eső koraszülötti ellátást is elvégzik az osztályon dolgozók – fogalmazott a főorvos.

A halasi kórházban nyújtott a biztonságérzet, a szakszerű ellátás, a fejlett infrastruktúra és családbarát rendszer eredménye, hogy az idei év első négy hónapjában már közel 500 gyermeket segítettek világra az intézményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában