Galériával

2022.07.01. 16:52

Kaszákkal vágták rendre a gabonát Szankon, a kunok fesztiválján

Régi időket idézve, kaszákkal vágták rendre a gabonát pénteken a Kiskun Emlékhely közelében.

Tapodi Kálmán

Huszonkét aratóbrigád tagjai vettek a kezükbe régi szerszámokat. Fotó: Tapodi Kálmán

Huszonkét aratóbrigád tagjai vettek a kezükbe régi szerszámokat, a levágott szálakat marokszedők sarlók vagy fakampók segítségével gyűjtötték össze és az előre lefektetett kötélre helyezték, majd összekötötték a kévéket. A korosabb résztvevők – akik közül egykoron többen is részesei voltak a legnagyobb nyári munkának – mellett ott volt a fiatalokból álló, zömében félegyházi birkózók alkotta „Búzacsírák” csapata is.  

Szép számmal, pontosan egy tucatnyian indultak vajdasági aratóbrigádok is, akik közül többen is nagy rutinnal rendelkeznek hasonló összevetésekben. A verseny bírái az aratás minősége mellett, még két kategóriában zsűrizték a csapatokat, akik aratópálinkákkal is versenghettek, de a kijelölt parcellák mellé helyezett arató reggeliket, illetve a tálalást is minősítették. Az aratóverseny volt a Kun Méz- és Meggyfesztivál nyitórendezvénye. A programok szombaton 11 órakor szabadtéri misével kezdődnek a Kiskun Emlékhelyen, ahol a kiskun-, nagykun és jász kerületek képviselői találkoznak és megválasztják a Hármaskerület új főkapitányát is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!