Kalocsa

2022.08.08. 06:55

Védte sérült gazdáját a kutya: a mentősöket sem akarta odaengedni

Az eb gazdája elesett a kerékpárjával, és a kutya ösztönösen védelmezte a férfit a segítségére siető mentősöktől is. A kalocsai menhely szakemberei segítettek megoldani a helyzetet.

Gábor János

Az ebek nem hibáztathatók az ösztönös viselkedésért

Fotó: Gábor János

A nyílt utcán kerültek bizarr, de mint kiderült, nem is annyira szokatlan helyzetbe a Kalocsai Mentőállomás szakemberei: a napokban egy kerékpárral elesett férfihez riasztották őket, viszont a sérültet nem tudták megközelíteni a védelmében fellépő kutyája miatt. Az esethez kiszállt a rendőrség is, de nem akarták bántani az ebet – inkább a kalocsai kutyamenhelyhez fordultak. 

Az Összefogás az Állatokért Közhasznú Alapítvány közölte: nem az első és biztosan nem az utolsó alkalom volt, amikor a munkatársaikra is szükség van egy sérült személy ellátása érdekében, hiszen az ebek nem tudják, hogy a mentő segítő szándékkal érkezik, sőt, ennek ellenkezőjét feltételezhetik. 

Szeitz Tibor kalocsai mentő­technikus megerősítette: a házőrzők gyakran lépnek fel fenyegetően velük szemben, hiszen a furcsa öltözék, a hangos jármű és a sietős mozgás felidegesíti őket – főleg a saját területükön, ahol a gazdájuk bajba került. Hozzátette: a lakcímre riasztott mentők nem véletlenül nyitnak azzal a kérdéssel, hogy van-e otthon kutya, hiszen harapták már meg segíteni érkező kollégáját azért, mert az értetlenkedő tulajdonos nem vette komolyan a kérést: ha mentő jön, el kell zárni az ebet, ugyanis támadóan léphet fel. 

Az ebek nyilván csak teszik a dolgukat: védelmeznek, amikor azt látják, hogy a gazdájuk megsérült. Bár nem hibáztathatók az ösztönös viselkedésért, az ehhez hasonló helyzeteket meg kell oldani, és ebben partner a kutyamenhely. A telepet működtető alapítvány közleményben tudatta: maguk jelezték a mentők és a rendőrség felé, hogy hasonló helyzetben hívják őket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában