Kalocsa

2022.08.11. 09:46

Így változnak a szociális ellátás díjai

Jelentős áremelést érvényesít szeptember 1-jétől a szociális ellátás díjaiban a városi önkormányzat, de ez a bentlakásos intézményekben élők közül például csak keveseket fog érinteni, hiszen esetükben a havi bevételükhöz kell igazítani a havidíjat. A legtöbb tétel 30-40, míg egyes szolgáltatások 50-70 százalékkal drágulnak – derül ki a képviselők által elfogadott napirendi ponthoz csatolt dokumentumból.

Gábor János

Ősztől jóval többe kerülnek a szociális ellátások a kalocsai intézményekben. Fotó: Gábor János/archív-felvétel

A legnagyobb mértékben a házi segítségnyújtás intézményi térítési óradíja emelkedik: a 2020 óta érvényes ezerről 1.500 forintra, de ennél is jelentősebb drágulás történik az időskorúak és demens betegek ápoló-gondozó otthoni ellátása esetében, hiszen a szolgáltatás az eddigi 3 600 forint helyett 5 800 forintba fog kerülni. A 62 százalékos emelés forintosítva azt jelenti, hogy egy folyamatos gondozást igénylő páciens havi 108 ezer helyett már 174 ezer forintot, de legfeljebb a havi jövedelme 80 százalékát fogja kifizetni.

A legkirívóbb drágulást az Idősek Klubja és az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona esetében vezeti be az önkormányzat, hiszen a napközbeni tartózkodáson felül ebédet is igénylő nyugdíjasoktól 500 helyett 1 350 forintot fognak kérni, naponta. A 2,7-szeres szorzótól függetlenül érdemes megjegyezni, hogy a személyi térítési díj, amit tehát az ellátott ténylegesen megfizet, töredéke a teljes bekerülésnek, amit jórészt az önkormányzat fizet ki a saját intézménye felé – egyrészt állami normatívából, másrészt a költségvetésből.

A napirend dokumentuma szerint a nappali intézményi szolgáltatásokért fizetendők itt sem haladhatják meg az ellátott havi bevételének bizonyos részét. A csak bent tartózkodást igénylőktől a jövedelmük legfeljebb 15 százalékát, míg az étkeztetést is kérőktől a jövedelmük maximum 30 százalékát kérhetik el a szolgáltatásért. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában