Határvédelem

2022.08.18. 08:35

Tizenöt településen intézkedtek a rendőrök Bács-Kiskun megyében

A szolgálatot teljesítő rendőrök szerdán 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 755 határsértőt tartóztattak fel és 394 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu/illusztráció

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon a rendőrök 34 esetben összesen 177 határsértőt tartóztattak fel Csikéria, Bácsalmás, Katymár, Hóduna, Gara, Homorúd, Mélykút, Bátmonostor, Dávod, Kisszállás, Zsana, Petőfiszállás, Vaskút, Bácsbokod és Kelebia közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 37 esetben, összesen 477 határsértőt tartóztattak fel Szeged, Röszke, Ferencszállás, Kiszomobor, Szatymaz, Ruzsa, Zákányszék, Mórahalom és Ásotthalom közigazgatási területén.

Budapesten 2 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Pest megyében, Vác és Felsőpakony területén a rendőrök összesen 38 illegális migránst fogtak el.

Fejér megyében a rendőrök Bicske és Pusztaszabolcs területén 14 határsértőt tartóztattak fel.

Baranya megyében, Siklóson 4 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Győr-Moson-Sopron megyében a rendőrök Mosonszolnok területén 3 határsértőt tartóztattak fel.

Komárom-Esztergom megyében a rendőrök Tatabánya területén 29 határsértőt tartóztattak fel.

Vas megyében, Bucsu és Ólmod területén 11 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, indiai, török, tunéziai, marokkói, líbiai, pakisztáni, és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint írják, az elmúlt 24 órában 5 esetben Bács-Kiskun, és 20 esetben, Csongrád-Csanád megyében a rendőrök összesen 394 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában 4 esetben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

A járőrök szerdán 1 óra 15 perckor Csávoly közigazgatási területén, ellenőrzés alá vontak egy szír állampolgárságú férfit, egy német honosságú személygépkocsi vezetőjét. A jármű rakterében 12 magát szír állampolgárnak valló férfi tartózkodott.

A rendőrök szerdán 0 óra 10 perkor Csengele közigazgatási területén, lakott területen kívül az M5-ös autópályán, ellenőrzés alá vontak egy olasz rendszámmal ellátott személygépkocsi pakisztáni vezetőjét. A gépkocsiban 6, magukat indiai és afgán állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott rajta kívül.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján a rendőrök intézkedés alá vontak Felsőpakony közigazgatási területén, szerdán 15 óra 30 perckor egy holland honosságú személygépkocsit, aminek sofőrje a helyszínről elmenekült. Felkutatása folyamatban van. A gépkocsiban 4 fő, magukat indiai, valamint 7 fő, magukat afgán állampolgárnak valló férfi tartózkodott.

A rendőrök Pusztaszabolcs-Felsőcikolapuszta közigazgatási területén, lakott területen kívül, szerdán 15 óra 30 perckor ellenőrzés alá vontak egy francia honosságú gépjárművet, amiből fékezés után kiugrottak az utasok és a vezetővel együtt elmenekültek a helyszínről. A járőrök a közelben 9 magukat indiai állampolgárnak valló férfit fogtak el.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján az egyenruhások Zákányszék közigazgatási területén, szerdán 20 óra 9 perckor ellenőrzés alá vonták egy francia honosságú tehergépkocsi 20 éves francia vezetőjét. A gépkocsiban 15 magukat afgán állampolgárnak valló férfit szállított.

A rendőrök Ásotthalom közigazgatási területén, lakott területen kívül, az 55-ös főút 29-es kilométerszelvényben szerdán 23 óra 30 perckor ellenőrzés alá vontak egy román rendszámú tehergépkocsit. A román sofőr a gépkocsiban 15 fő indiai és 3 fő pakisztáni férfit szállított.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában