Galériával

2022.08.18. 15:11

Megáldották a szegények kenyerét Kecskeméten

Csütörtökön az új kenyér ünnepén megidézték Szent István korát, majd díjakat adták át a Wojtyla Barátság Központban. A megszentelt kenyeret szétosztották a szegények és a meghívott vendégek között.

Sebestyén Hajnalka

Finta József atya megáldotta a kenyeret.

Fotó: Bús Csaba

Ezekben a napokban szinte minden településen megemlékeznek Szent Istvánról, megünneplik az új kenyeret. A sort Kecskeméten elsők között a népkonyhaként is működő Wojtyla Barátság Központ nyitotta, ahol csütörtökön tartották meg a megemlékezést, majd áldották meg a Szegények kenyerét.

Farkas Pál, az intézmény munkatársa köszöntötte a résztvevőket, majd a wojtylás sorsközösség egyik tagja, Oskolás János saját ünnepi versét szavalta el, a műsor hangulatát pedig a Kuna Family zenei műsora emelte

Horváth Attiláné Nelli, a Városi Szociális Közalapítvány elnöke mondott elsőként köszöntőt.

– Ez az ünnep a gyermekkoromat idézi fel bennem, amikor a búzát úgy emlegették, hogy az élet. Ma is az életet ünnepeljük Szent István és a búzaszem képében. Mi, emberek is búzaszemek vagyunk. Ezt úgy kell felfogni, ha a búza jó helyre került, gondozták, akkor szaporodott, újabb termést hozott. Arra is jól emlékszem, hogy régen a kenyeret addig nem szegték meg, míg keresztet nem rajzoltak rá. Mi, magyarok szerencsések vagyunk, mert még kerül az asztalunkra kenyér. Mindenkinek azt kívánom, hogy szaporodjunk, növekedjünk, tiszteljük őseinket, tiszteljük azokat, akik a kenyeret az asztalunkra juttatják, és soha ne dobjuk ki a kenyeret a szemetesbe – mondta Horváth Attiláné, végül jó étvágyat kívánt a szegényeknek. Az ebéd alapanyagát az alapítvány biztosította, melyből a Holló Lakodalmasház készített ízletes ételt.

A város részéről Jánosi István önkormányzati képviselő osztotta meg ünnepi gondolatait. Az újonnan megválasztott városatya első alkalommal vett részt a népkonyhai ünnepségen. Beszédében az új kenyér kapcsán megidézte Szent István életét, hangsúlyozta, hogy népünk a történelme során mindig törekedett a nemzeti megmaradásra, élni akarásra. Most ebben a nehéz időben is mindenkinek sok hitet, boldogságot, békét és biztonságot kívánt ahhoz, hogy az elmúlt évszázadok erejével tudjanak majd szembenézni a rájuk váró megpróbáltatásokkal.

Az ünnepségen első alkalommal adták át az intézmény által alapított díjat két kiemelt támogatójuknak. Farkas P. József alapító-igazgató elsőként Horváth Attilánénak nyújtotta át a díjat, majd Holló Lászlónak, a Holló Lakodalmasház vezetőjének.

Az új kenyeret dr. Finta József érseki helynök, a kecskeméti főplébánia vezetője áldotta meg. Beszédében utalt arra, hogy Szent István annak idején egy kilátástalannak tűnő helyzetben alapította meg hazánkat, ehhez kérte a Boldogságos Szűz Mária segítségét. S még most is itt vagyunk, több mint ezer éve, köszönhetően nekik. Mindenkit arra biztatott, a nehéz helyzetben forduljanak a Szűzanyához, hogy el tudják viselni a terheket, nehézségeket.

Az új kenyeret a megáldása után az atya Horváth Attilánéval és Lévai Jánosné tanácsnokkal közösen felvágta és szétosztotta a szegények között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában