Határvédelem

2022.12.01. 09:23

Hat településen intézkedtek a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök szerdán 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 250 határsértőt tartóztattak fel és 155 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 6 esetben összesen 27 határsértőt tartóztattak fel Kecskemét, Hercegszántó, Újmohács, Kelebia, Homorúd és Hóduna közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 13 esetben összesen 196 határsértőt tartóztattak fel Szeged, Ásotthalom, Röszke, Öttömös, Ruzsa, Balástya és Szatymaz közigazgatási területén.

Fejér megyében, Móron 2; Győr-Moson-Sopron megyében, Harka külterületén 8; Komárom-Esztergom megyében, Esztergom külterületén 2; Pest megyében, Inárcs külterületén 1;  Budapesten két esetben összesen 14 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, török, afgán, marokkói, indiai, palesztin és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád megyében 13 esetben összesen 155 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Mint írják, Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 4 esetben, közokirat-hamisítás miatt egy esetben indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztály jelzése alapján a rendőrök szerdán 4 óra 35 perckor Rétságon ellenőriztek egy román honosságú gépkocsit, amiből – megállását követően – többen kiugrottak és elfutottak. Az autóhoz rövid idő múlva visszament a gépkocsit vezető 23 éves román állampolgárságú férfi és utasa, egy 18 éves román állampolgárságú férfi. A gépkocsiban utazó illegális migránsok felkutatása eredményre nem vezetett.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztály jelzése alapján a rendőrök szerdán 8 óra 25 perckor Harka közigazgatási területén ellenőrizni akartak egy magyar honosságú gépkocsit, amelynek vezetője az ellenőrzés megkezdése előtt a helyszínről elmenekült. Az autóban 8 fő, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott. A rendőrök később elfogták a 23 éves üzbég állampolgárságú férfit, aki a gépkocsit vezette.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Győri Osztály jelzése alapján a rendőrök szerdán 8 óra 35 perckor az M5 autópályán, Inárcs közigazgatási területén ellenőriztek egy német honosságú gépkocsit és annak 26 éves szír állampolgárságú vezetőjét. Az autóban a sofőrön kívül egy fő, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A rendőrök szerdán 22 órakor az M5 autópálya 50615. számú kihajtón ellenőriztek egy magyar honosságú gépkocsit és annak 38 éves lengyel állampolgárságú vezetőjét. Az autóban a sofőrön kívül 11 fő, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában