Életveszélyes

2023.01.26. 13:30

A szomszéd házról lehulló épületdarabok és rágcsálók keserítik meg egy jánoshalmi család életét – galériával

Életveszélyessé vált egy romos épület Jánoshalmán, a Bajai út és a Magyarkanizsa utca sarkán, a közvetlen szomszédban élő Batánovics Margit nem meri az unokáit kiengedni az udvarra játszani, nehogy rájuk essen egy faldarab, vagy cserép. Az asszony állítása szerint az ingatlan évek óta üresen áll, az udvarán pedig egyre csak gyűlik a szemét, emiatt már rágcsálók lepték el az ő udvarát is.

Pozsgai Ákos

A képen Batánovics Margit mutatja az életüket megkeserítő szomszédos romos házat

Fotó: Pozsgai Ákos

Amíg a tetőt valakik el nem kezdték bontani és elhordani a cserepeket a fagerendákkal együtt, még valamennyire egyben állt a ház, de azóta folyamatosan potyognak róla a fal és cserépdarabok – panaszolta a Bajai úton, a roskadozó épület mellett lakó Batánovics Margit, aki állítása szerint korábban már jelezte a problémát az önkormányzat felé, de nem történt semmilyen intézkedés.

Hatalmas mennyiségű szemét áll a ház udvarán
Fotós: Pozsgai Ákos

– Úgy három-négy éve áll üresen a ház, a család, akik benne laktak elköltöztek vidékre, azóta gazdátlan az épület. Egyre csak romlik az állapota, minden nap söpröm az udvaromba hulló fal- és cseréptörmeléket – magyarázta az asszony, aki attól tart, hogy egyszer valamelyikükre rá fog zuhanni a fal, vagy egy nagyobb cserép, ezért már az unokáit sem meri kiengedi az udvarra játszani.

– Nézze csak meg, mekkora szeméthalom van a szomszéd udvarán – invitált és egy műanyag székre állva mutatott át a kerítés felett a szomszédos portára, ahol valóban hegyekben áll az összehordott szemét. – A fal és a kerítés alján nem győzöm betömködni a lukakat, ahol az egerek és a patkányok jönnek át hozzánk – mérgelődött.

Néhány napja bejelentést tett a katasztrófavédelemnél is, majd a helyi tűzoltók szalaggal kerítették körbe a roskadozó vályogból épült házat, miután az elmúlt napok esőzései miatt további darabok hullottak le róla.

– Batánovics Margit felkereste hivatalunkat a szomszédságában lévő romos ingatlannal kapcsolatban. A panaszost tájékoztattuk arról, hogy az ügyben a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály Építésügyi Osztályának van hatásköre eljárni, továbbá arról is, hogy a Jánoshalmi Járási Hivatalban is van ügyintéző, ahol az ügyet el tudja indítani – közölte a baon.hu érdeklődésére dr. Rennerné dr. Radvánszki Anikó Jánoshalma jegyzője.

Elmondta azt is, hogy a kormányhivatal jogosult megállapítani, hogy az építmény állapota az életet, egészséget, valamint a közbiztonságot veszélyezteti-e, szükség esetén felszólítani az ingatlan tulajdonosát a felújításra, vagy a bontásra. Tudomása szerint az ügyben illetékes hatóságnál az eljárás elindult, ott fognak érdemben döntést hozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában