50. évforduló

2023.01.28. 06:58

Megemlékeznek a 37 halálos áldozatot követelő vonattragédiáról Kecskeméten és Helvécián

50 éve történt a tragikus Korhánközi úti vonatszerencsétlenség, melyben 37-en vesztették életüket, köztük helvéciaiak, ballószögiek, kecskemétiek és városföldiek. A balesetre Kecskeméten a helyszínen, majd a helvéciai temetőben is megemlékeznek hétfőn.

Sebestyén Hajnalka

1973. január 30-án történt, 37 halálos áldozatot követelő busz és vonat baleset áldozataira emlékeztek tavaly a Helvéciai temetőben

Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

1973. január 30-án történt az a 37 halálos áldozatot követelő baleset Kecskeméten, amelyben egy menetrendszerint közlekedő busz és egy vonat ütközött össze a Korhánközi úti vasúti átjáróban. Az áldozatok közül 20-an helvéciaiak, a többiek ballószögiek, kecskemétiek és városföldiek voltak. 

A balesetet szenvedett buszon zömében Helvéciára induló munkások ültek, közöttük több 15–17 éves tanuló is.

A 17.45-kor a Fülöpszállás és Kecskemét között menetrendszerűen közlekedő, hat kocsiból álló, 361 tonnás személyvonat a Korhánközi út sorompó nélküli átjárójában ütközött össze a Kecskemét–Helvécia viszonylatban járó 9-es számú Volán-járattal, majd 45–50 méteren maga előtt tolta. A tömegszerencsétlenséget az autóbusz 32 éves vezetője okozhatta, aki elmulasztotta a vasúti átjáróban a megállást.

Az 50 éves évforduló tiszteletére hétfőn 10 órakor a helyszínen, az emlékműnél tart megemlékezését Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata. Emlékező beszédet mond Prof. Dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester, műsorban közreműködik Földi Jácint trombitaművész. 

Ezt követően a helvéciai temetőben az áldozatok emlékére állított kopjafánál helyezik el a kegyelet virágait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában