Beruházás

2023.01.30. 18:21

Bővíti gyártókapacitását a kecskeméti Abraziv Kft. – galériával, videóval

Két, egyenként 1000 négyzetméteres gyártócsarnok épül az Abraziv Kft. Paul Lechler utcai telephelyén. A beruházás értéke több mint 645 millió forint, melyből 300 millió forint feltételesen vissza nem térítendő támogatás a Magyar Multi Program keretében. A fejlesztés a gyártási folyamatok optimalizálását és az energiahatékonyságot is segíti. A két csarnok alapkövét hétfőn helyezték el, és várhatóan augusztusban adják át az új csarnokokat.

Horváth Péter

Turák József ügyvezető köszöntőjében visszatekintett a cég 40 éves történetére.

Fotó: Bús Csaba

A közel 40 éves kecskeméti Abraziv Kft. jelenlegi, Paul Lechler utcai telephelyén hat éve működik. Az új fejlesztést a kapacitásbővítés és a gyártási folyamatok optimalizálása indokolja. Akkor, ugyanúgy, mint most, a fejlődés és a kapacitásnövelés indokolta az új beruházást. A két csarnok a gyártási folyamatok felosztását teszi lehetővé, melyben hangsúlyos szerepet kap a digitalizáció és az automatizáció. Az egyik csarnok a hatékony, tiszta üzemű végszereldei összeszerelésre nyújt lehetőséget. A másik egység a dinamikusan fejlődő szerviz üzletágat szolgálja majd. Jelenleg a szerviz az üzemtéren belül található. A beruházással így a komplex vevőkiszolgálást is fejlesztik. Ezzel együtt bővül a géppark és a gyártóberendezések száma is. Egy napelempark is a fejlesztés része. Segítségével a vállalat energiaigényének 25 százalékát megújuló forrásból fedezik, de a cél ezt 60-80 százalékos arányra feltornászni.

Turák József ügyvezető köszöntőjében visszatekintett a cég 40 éves történetére, és hangsúlyozta a fejlesztés szükségességét, mellyel nemcsak a gyártási kapacitásuk, de a logisztikai rendszerük is növekszik. 

Turák József elmondta: folyamatosan növekedik a cég, míg 2016-ban 84 munkavállalójuk volt, tavaly már 150, míg 2017-ben ötmilliárd forint alatt volt az árbevétel, tavaly már átlépték a 12 milliárdot.

Mondik Zsolt ügyvezető ismertette a beruházás részleteit, és hangsúlyozta, hogyha nem döntöttek volna a bővítés mellett, versenyhátrányba kerülnének és nem tudják megtartani jelenlegi régiós szerepüket. Kiemelte: közel 40 éve hisznek abban, hogy létezhet magyar gépgyártás, és működésükkel ezt bizonyítják, büszkék arra, hogy magyarként élvonalbeli technológiát képviselnek.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elmondta, hogy az Abraziv Kft. igazi kecskeméti cég, ami innovatív vállalkozásként egyedülálló technológiájával a kecskeméti Mercedes-gyár beszállítója is. A polgármester fontosnak tartja, hogy a kormányzati támogatást is felhasználó bővítéssel továbbra is világszerte biztosíthatja különleges szolgáltatását a kecskeméti vállalat.

E különleges szolgáltatás egyik része a takarmányiparra és az ömlesztett anyagkezelő technológiára épülő gépgyártás. 

Ennek a szegmensnek a megrendelői köre az összeméréssel, keveréssel és darabosítással foglalkozó gazdasági társaságok, elsősorban takarmány- és tápanyaggyártó üzemek. 
Az Abrazív Kft. tevékenysége ezzel kapcsolatban az egyedi gépek telepítésétől a teljes technológiai vonalak kialakításán keresztül akár komplett gyártó- és keverőüzemek tervezéséig és kivitelezéséig terjed.

A másik terület, melyre az Abrazív Kft. fő tevékenységként fókuszál, az az ipari mechanikus fémfelület-tisztítás, különböző felülettisztító berendezések fejlesztése és gyártása. Ennek keretében a társaság különböző szemcseszórókat fejleszt és gyárt, főleg fémmegmunkálással foglalkozó partnerei részére, jellemzően egyedi megrendelésre. A technológia lényege, hogy a berendezés nagy sebességgel, felhasználási céltól függően, apró fémes vagy nemfémes szemcséket ütköztet a tisztítandó felületre, így távolítva el a szennyeződést róla. Az így kapott fémtiszta felület már hegeszthető, felületkezelhető, azaz megmunkálásra alkalmas.

Az alapkőletételen jelen volt még dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő, Gaál József alpolgármester és Lévai Jánosné tanácsnok.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!