Orosz–ukrán háború

2023.01.31. 18:03

Az ukránok most a vereckei emlékművet semmisítenék meg

A Vereckei-hágón 2008 nyarán felavatott magyar honfoglalás millecentenáriumi emlékmű egy ukrán portál szerint birodalmi védjegy.

Kiránduló beregszászi magyar gimnazista csoport a magyar honfoglalás millecentenáriumi emlékművénél Vereckén, a kárpátaljai Verebes közelében 2013. június 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Nemes János

A Vereckei-hágón, Lviv és Kárpátalja határán áll a honfoglalás tiszteletére emelt emlékmű – így nevezik a magyarok „új hazájuk” megszerzését a Kárpátokon túli Pannon-síkon – olvasható a bomok ukrán portálon. A weboldalon arról elmélkednek hosszasan, hogy a magyar emlékmű birodalmi szimbólum, amit le kellene bontani – írja a Mandiner.

A magyar emlékmű felállítására irányuló kezdeményezés mindkét alkalommal ellenállásba ütközött az ukrán hazafiak részéről, akiket meglepett, sőt felháborított a szomszédos ország azon törekvése, hogy jelenlegi határain kívül ilyen birodalmi „védjegyet” létesítsen – fogalmaznak az ukrán portálon olvasható cikkben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában