Fejlesztések, beruházások

2023.02.04. 06:50

Gubacsi Gyula: Kiemelt szerepet kap a rezsiköltségek kordában tartása Fülöpszálláson

Befejezéséhez közeledik a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer második üteme, folyamatban van a kétcsoportos bölcsőde építése Fülöpszálláson. A beruházások összköltsége közel négyszázmillió forint.

Gulyás Sándor

Akkor lesz sikeres az idei tél, ha minden fülöpszállási lakos átvészeli – hangsúlyozta Gubacsi Gyula

Fotó: Gulyás Sándor

A központi belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer építésének első üteme három éve kezdődött el Fülöpszálláson.  A kivitelezés költségeit a megyei Terület-és Településfejlesztési Operatív Programos (TOP) forrásból finanszírozta az önkormányzat. A fejlesztés az újabb pályázati sikernek köszönhetően tovább folytatódott.

– A beruházás keretében minden olyan utcában megújul a csapadékvíz-elvezető rendszer, ahol a település természetes lejtését kihasználva a tározó irányába tudja továbbítani a lehullott csapadékot. A másik nagyberuházásunk, a kétcsoportos bölcsőde felépítése a múlt év végén kezdődött el. A kivitelezésre a többlettámogatással együtt mintegy 230 millió forintot nyert községünk a TOP-os pályázaton. A huszonnégy férőhelyes bölcsőde a közelmúltban átadott háromcsoportos óvoda közvetlen szomszédságában épül fel. 

A projekt keretében megvalósul a két csoportszoba és az előírt kiszolgáló helyiségek építése, valamint a bölcsőde működtetéséhez előírt eszközök és berendezések beszerzése. 

Az új intézményben hat munkahely létesül – sorolta Gubacsi Gyula polgármester.

A kétcsoportos bölcsőde felépítése várhatóan év közepére befejeződik. Az új intézményt engedélyeztetési eljárás lefolytatást követen nyitja meg kapuját a kisgyermekes családok előtt. A tavalyi évben a Magyar Falu Program pályázatain is eredményesen szerepelt a község. Egyebek között rendezvényszervezésre és bértámogatása nyertek a támogatást. 

Kettőszáz darab új széket vásároltak művelődési házukba, folytatódott a önkormányzati tulajdonú szolgálati lakások felújítása.

–  Az év második felétől az energiaárak emelkedése jelentősen befolyásolta önkormányzatunk működését, behatárolta lehetőségeinket. Elmondhatom, hogy mi szerencsés helyzetben vagyunk, mivel hosszú évek óta igyekeztünk a megújuló energiaforrásokat kihasználni. Napelemeket telepítettünk valamennyi közintézményre, és hűtő-fűtő klímával szereltük fel az épületeket. A legkritikusabb helyzet az új óvodánknál és a orvosi rendelőnknél volt, ahol eredetileg gázfűtéses rendszer lett kialakítva. A rezsiköltségek csökkentését napelemekkel oldottuk meg, pályázati, illetve saját forrásból. Az emberek nagy részében nagyon nehezen tudatosult, hogy milyen hatással lehet mindennapjaikra az energiaárak emelkedése. A viszonylag kedvező időjárás miatt nem alakultak ki súlyosnak mondható problémák településünkön. Akin tudunk, lehetőségeinkhez mérten segítünk. Ám csak akkor lesz sikeres az idei tél, ha minden fülöpszállási lakos átvészeli. Ezt követően lesz bő fél évünk, hogy felkészüljünk a következő fűtési szezonra – emelet ki a polgármester.

Az önkormányzat egyik kiemelt feladata a rezsi költségek kordában tartása. Könnyebbséget jelent, hogy legtöbb intézményük kedvező áron kapja a gázt.

– Célunk egy olyan településkép kialakítása, ami megfelel az itt élők és az ide látogatók igényeinek, elvárásainak. 

Fejlesztéseinket önerőből és pályázati forrásokból kívánjuk finanszírozni. A régi tűzoltószertárunk épületének rekonstrukciója már megkezdődött. Terveink között szerepel egyebek mellett, a régi óvoda termeinek felújítása, a központi buszmegálló megépítése, faluházuk felújítása. A tavalyi évhez hasonlóan idén is kiemelt hangsúlyt kap a közösségépítés településünkön. Évszakonként egy-egy nagy rendezvényt tervezünk, amivel meg tudjuk szólítani a lakosságot – tette hozzá Gubacsi Gyula. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában