Tor

2023.02.04. 19:48

Több százan elevenítették fel a régi disznóvágások hangulatát Kiskőrösön – galériával

Hetedik alkalommal rendezett a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület és Kiskőrös önkormányzata városi disznótort a település központjában. Az egyik hízó 231, míg a másik 222 kilogrammos volt. A pocsék idő ellenére is több százan fordultak meg abban a sátorban, ahol feldolgozták a hízókat.

Barta Zsolt

A munka kemény volt, de a gazdaköriek jó kedvvel dolgoztak

Fotó: Barta Zsolt

Somogyi Zoltán a rendezvény főszervezője elmondta, hogy a Pozsonyi út egy részét lezárták az önkormányzati nagy sátorral, amely alatt feldolgozták az egyik hízót, illetve itt sütötték a kóstolásra szánt hurkát, kolbászt, hagymás vért és a pecsenyét is. Bár a nagy sátrat igencsak cibálta a szél a délelőtti munkát ez nem befolyásolta. Az emberek a szélvihar ellenére is támogató jegyek mellett kóstolgatták a frissen készített ételeket. Az esemény célja, hogy felelevenítsék a régi disznóvágások hangulatát.

A gazdaköri tagok dolgozták fel a disznót és úgy dolgoztak mint egy régi összeszokott csapat. 

Az azonban elgondolkoztató, hogy többnyire 50 év felettiek dolgoztak a sátorban. Úgy tűnt, mintha egy generáció már nem ismerné az idősebbek tudását. Ezt erősítette meg Somogyi Zoltán, aki megjegyezte, hogy a fiatalok számára ez már nem olyan esemény, mint az ő generációjának. Az idősebbek ugyanis még jól emlékeznek arra, hogy a családi vágások szinte ünnepszámba mentek. Az ott szerzett tudással, sőt rutinnal később már maguk vágták le a többnyire, a családi háznál nevelt hízót. Majd elmondta, hogy ettől függetlenül este a városból 210 vendéget vártak, akiket orjalevessel, hurkával kolbásszal, töltött káposztával és hájas tésztával látnak vendégül a művelődési házban. Jött volna akár 300 ember is, de a jegyek elfogytak. 

Kérdésünkre, hogyan nevezik a szlovákok a disznóvágás során feldolgozandó húsokat Györk Ernőné Ildikó, a kiskőrösi szlovák önkormányzat vezetője válaszolt. Mint mondta, a feldolgozásnál az usi, azaz a fülnek fontos szerepe van mert az nem nélkülözhető a kocsonya készítésénél. A nosz, azaz az orrot is feldolgozzák, akár a fej, a hlává egyéb részeit is. Az oldalast rebronak nevezik a kőrösi szlovákok. A disznóvágásnál elkészített húslevest pedig meszova poljoka hívják. Ezt mi magyarok orjalevesnek nevezzük, amit a szlová-ok zmácsankával fogyasztják, azaz paradicsomos mártással. A töltött káposzta is ennek az időszaknak a kedvenc eledele, amelyet zavijacskova kapuszta névvel illetnek. A kiskőrösiek készítenek zakuszkát is. Ezt a szót az idősebbek orosz nyelvű tanulmányaik során ismerhetik, amely előételt jelent. A szlovák zakuszka azonban különböző fűszerek és zöldségek darálásával készül, ebben lehet paradicsom, paprika, de akár káposzta is. 

A nap vacsorával folytatódott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában