Beruházás

2023.02.07. 13:59

Megújulhat a kerekegyházi Humánszolgáltató Központ

A tavalyi évhez hasonlóan idén is folytatódnak a fejlesztések Kerekegyházán. Az egyik legnagyobb beruházásnak egy új Humánszolgáltató Központ építése ígérkezik.

Gulyás Sándor

dr. Kelemen Márk polgármester

Fotó: Gulyás Sándor

A tavalyi évben tovább folytatódott a belterületi úthálózat rekonstrukciója, ami a település jelentős részét érintette. A fejlesztések részben a sikeres pályázatok eredményeképpen, másrészt önerőből valósultak meg.

– A tavalyi év első felében készült el a Dohány és a Farkas János utca aszfaltozása. A kivitelezés költségeit Magyarország Kormánya 108,7 millió forinttal támogatta, melyhez 8,6 millió forintos önerőt biztosított önkormányzatunk. Mindkét utcában kiépültek a csapadékvíz elvezetést biztosító nyílt szikkasztó árkok. A legnagyobb beruházás a Széchenyi utca rekonstrukciója volt. A beruházás keretében új aszfaltréteget kapott a Szilágyi és Zrínyi utcák közötti mintegy 1820 méteres szakasz 5,6-5,7 m szélességben. Megépült egy gyalogos átkelő is. Az útfelújításoknál különös figyelmet fordítottunk arra, hogy azok szerkezete alkalmas legyen a tehergépjárművek által okozott igénybevételnek is, ezért többrétegű aszfalt került beépítésre. Az útfelújítások során azok környezete is rendezésre került nemesített padka és szikasztóárkok kialakításával – sorolta dr. Kelemen Márk polgármester.

Sikeresen lezárult az ipari területen egy 18 hektáros terület értékesítése, így több százmillió forint plusz bevétele keletkezett az önkormányzatnak, ami a többszörösére emelkedett energia költségeink kifizetése mellett azért újabb fejlesztésekre is ad lehetőséget. Július közepétől az önkormányzat sikeresen bérbe adta a 2200 négyzetméter alapterületű új ipari csarnokát. Az ebből származó bevétel is növeli az önkormányzat mozgásterét. Megújult a városi kispiac. Negyvennyolc darab új, fedett elárusító asztalt állítottak fel a piacon vásárlók és árusítók nagyobb kényelme és biztonsága érdekében.

– Jövőbeni terveink között szerepel az általános iskola, valamint a meglévő művelődési ház bővítése is, melyekhez a megyei Terület-, és Településfejlesztési Operatív Program (TOP II.) keretében szeretnénk forráshoz jutni. A legjelentősebb beruházásnak a Kerekegyháza és Térsége Feladatellátó Társulás által fenntartott intézmény, a Humánszolgáltató Központ számára egy új, korszerű épületegyüttes felépítése ígérkezik.

 A létesítmény öt településen (Ágasegyháza, Fülöpháza, Kunbaracs, Ladánybene, és Kerekegyháza) különböző mértékben látja el a szociális, és gyermekjóléti feladatokat, a család- és gyermekjóléti szolgáltatást, a házi segítségnyújtást, a szociális étkeztetést, idősek nappali ellátását, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. Mindemellett biztosítja a támogató szolgáltatást az ellátottak részére társulási formában. A beruházás keretében megtörténik az épületegyüttes teljes körű rekonstrukciója. Az utcafronton található gazdaságosan nem korszerűsíthető főépület, és a telken található régi, elavult, jelenleg a támogató szolgálatnak otthont adó épület elbontásra kerül. A mintegy 15 éves harmadik épületrész kisebb átalakításokkal jelenlegi állapotában megmarad. A négyszáz négyzetméteres hasznos alapterületű utcafrontra tervezett új épület kétszintes lesz, amelynek a teljes körűen akadálymentesített földszinti részében kerülnek elhelyezésre az ügyfélfogadásra kijelölt helyiségek, a modern tálalókonyha, és a nyugdíjasklub. Az emeleti részen az irodablokk kerül kialakításra. A jelenlegi energiaválságos időszakra is tekintettel, az épület alternatív, megújuló energiát fog felhasználni, így hőszivattyús fűtési rendszerrel lesz ellátva, a tetőzeten napelemek kerülnek elhelyezésre. Az épület tervezése során figyelembe vettük továbbá azt is, hogy az családbarát funkciókkal is rendelkezzen. Ennek szellemében a gyermekek részére a földszinten játszósarok lesz kialakítva, valamint kerttervezés eredményeként a belső udvarban parkoló-férőhelyek és akadálymentes parkoló-férőhely, kerékpár-, és babakocsi tároló kerül kiépítésre. A pályázat tartalmazza továbbá az épület belső bútorzata, és a tálalókonyha felszerelését biztosító eszközbeszerzést is, továbbá a szolgáltatási színvonal további javítása érdekében elektromos kerékpárok beszerzésére is sor kerül, amelyekkel a házi gondozók járnak majd az ellátottakhoz – tette hozzá a városvezető.

A fejlesztés költségvetése 550 millió forint. A benyújtott pályázat formai ellenőrzése meg is történt, az befogadásra került, a döntésre előreláthatólag az év első félévében sor kerül. Az építési engedélyezési eljárás is folyamatban van. Tervek szerint az új épületegyüttes 2024. év végén nyitja meg kapuit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában