Kék hírek

2023.02.08. 13:18

Átengedte a volánt ittas barátjának a halasi férfi

Ittas járművezetés és járművezetés tiltott átengedése miatt indult büntetőeljárás egy kiskunmajsai és egy kiskunhalasi férfival szemben.

baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Kiskunhalason, a Gimnázium utcában megállítottak a rendőrök egy személygépkocsit a napokban. Felmerült a gyanú, hogy a járművet vezető kiskunmajsai férfi ittas, ezért alkoholszondát alkalmaztak nála, ami pozitív értéket mutatott. A 25 éves sofőrt mintavétel céljából előállították és gyanúsítottként hallgatták ki járművezetés ittas állapotban vétség elkövetése miatt – számolt be a police.hu.

A rendőrök megállapították azt is, hogy az autó utasa egyben a tulajdonosa is, aki a gyanú szerint átengedte ittas cimborájának a személyautója vezetését. A 44 éves kiskunhalasi férfival szemben járművezetés tiltott átengedése vétség elkövetése miatt indítottak büntetőeljárást.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívja mindenki figyelmét arra, hogy a jármű vezetését a jármű üzemben tartója csak olyan személynek engedheti meg, illetve a vezető olyan személynek engedheti át, aki megfelel a jogszabályi feltételeknek: rendelkezik jogosítvánnyal, nincs eltiltva a vezetéstől, a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, továbbá vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és nincs a szervezetében alkohol.

Az az üzembentartó, vagy bármilyen gépi meghajtású jármű vezetője, aki megengedi, hogy egy vezetői engedéllyel nem rendelkező, vagy eltiltás hatálya alatt álló személy vezesse az adott járművet, ugyanúgy szabálysértést követ el, mint aki engedély nélkül vezet. Ha pedig ittas, vagy befolyásolt személynek engedi át a vezetést, maga is bűncselekményt követ el, ami akár egy évig terjedő szabadságvesztést is vonhat maga után.

Ha ilyen személynek engedjük át a vezetést, azzal kockára tesszük az ő életét, a sajátunkat, és másokét is. Engedéllyel nem rendelkező, eltiltott, vagy alkalmatlan állapotú – ittas személynek – ne engedjük át a vezetést!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában