Tippek, tanácsok

2023.03.25. 16:58

Eddig állnak el a húsok, a gyümölcsök és a kenyér fagyasztva

Az élelmiszerek lefagyasztása megelőzi a baktériumok szaporodását, így ez az egyik legjobb módja a friss és a főtt maradékok tartósításának. Persze, nem mindent tudunk lefagyasztani az örökkévalóságnak, és a szavatossági időn túl felengedett és újrahasznosított étel komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot rejt. Itt a hivatalos lista, milyen élelmiszer, meddig áll el a fagyasztóban!

baon.hu

Az egyik legjhatékonyabb spórolási mód, ha tele a fagyasztó

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Az ENSZ környezeti programjának jelentése szerint globális szinten egy főre 121 kilogramm fogyasztói szintű ételpazarlás jut évente, amiből 74 kilogrammért a háztartások felelősek. Pedig a kukába kerülő ételek nagy része megmenthető lenne egy kis odafigyeléssel, tervezéssel – ebben az egyik legjobb partnerünk lehet a mélyhűtőnk. A mindmegette.hu összegyűjtötte, hogy milyen tippeket adnak ehhez a művelethez az élelmiszerbiztosági szakemberek.

A legtöbb friss zöldséget és gyümölcsöt lefagyaszthatjuk. A ropogós zöldségeket, például a zöldbabot, a brokkolit vagy a karfiolt fagyasztás előtt blansírozzuk úgy, hogy 2-3 percre forrásban lévő vízbe merítjük. Ez segít megőrizni színüket és textúrájukat.

A bogyós gyümölcsöket és a felszeletelt banánt először tegyük egy sorban tálcára, tegyük a fagyasztóba pár órára, majd ha a szemek és a banán darabok megfagytak, tegyük dobozba vagy légmentesen zárható zacskóba. Így elkerüljük, hogy a gyümölcsök „összefagyjanak”.

Az almát és a körtét főzzük meg, mielőtt lefagyasztanánk!

A maradék készételeket először adagoljuk ki, és tegyük jól zárható edénybe, amelyet előzőleg felcímkéztünk. Írjuk rá, hogy mit rejt a doboz, és a lefagyasztás dátumát.

Nagyon sok kenyér, pékáru kerül a kukába, pedig a száraz kenyérből finom zsemlemorzsa készíthető. A friss kenyeret le is fagyaszthatjuk, kiolvadás után semmiféle minőségromlás nem történik!

Íme a lista, hogy mit mennyi ideig tárolhatunk a fagyasztóban:

Forrás: mindmegette.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!