Fejlesztés

2023.03.29. 19:50

Modern kertészeti üzemet építettek Kecskeméten – galériával

Szerdán tartotta meg a kecskeméti Zöldségmag Kft. új üzemének avatóját. A kilencven főt foglalkoztató, vetőmagot nemesítő, gyártó és értékesítő vállalkozás 1,1 milliárd forintból valósította meg a fejlesztést.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba

A rendezvényen Pavelka Árpád, a Magrovet Csoport és a hozzátartozó Zöldségmag Kft. tulajdonosa köszöntötte a vendégeket. Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásért felelős helyettes államtitkára kiemelte az agrárium fontos szelete a vetőmag. Az ágazat az elmúlt időszakban sok kihívással nézett szembe, de a sok rossz mellett jó is történt tavaly, elfogadták a közös agrárpolitikai stratégiai tervet. A kormány számára fontos az agrár szektor, a vidék támogatása, ezen elkötelezettségét mutatja, hogy 1200 milliárd forintot fordított 10 ezer gazdálkodó támogatására. A 2023-27-es uniós támogatási ciklusban pedig 5300 milliárd forint áll rendelkezésre a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére. 

Detre Miklós, a Magyar Államkincstár mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokért felelős elnökhelyettese örömét fejezte ki, hogy a pályázatokhoz szükséges sok akta és ügyirat után személyesen is láthat egy megvalósult, támogatott beruházást, ezen esetben az új üzemet. Bács-Kiskun vármegye a legjelentősebb az agrártámogatások tekintetében, az 1000 milliárd forintnak mintegy 10 százaléka, 93 milliárd ide érkezett. 

Dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét országgyűlési képviselője egy kis múltidézéssel indított, hiszen a város egykoron nagyon jelentős mezőgazdasággal bírt. 15 éve már a gépipar, autóipar dominál, de bízik benne, hogy a jövőben az élelmiszeripar, a hagyományos mezőgazdaság is további fejlődést mutathat. A városban a mezőgazdasági képzés is biztosított, nagy múltja van. Fontos a több lábon állás, melynek része ez az üzemavató is. 

A beszédek után Pavelka Árpád először szóban, majd a gyárlátogatás során testközelből is bemutatta a céget, a gyártási folyamatokat, a pályázati támogatásból megvalósult új üzemet és gépparkot. 

2003-ban alakult meg Kecskeméten a Zöldségmag Kft., elsősorban zöldségvetőmag termeltetésre. Az évek alatt a vetőmagok színes tasakos tevékenységét többször bővítette, jelenleg öt ismert hazai brandje van, mellyel a profi partnerek mellett kiszolgálja a mezőgazdasági üzleteteket, hipermarketeket, hobbi kertészeket. 2019-ben alapították meg a Magrovet Csoportot. A tevékenységi köre ma már a nemesítést, keresztezéses nemesítést, vetőmagtermelést, értékesítést és csomagolást is magába foglalja. Jelenleg 350 fajta növény vetőmagjával, az öt brand mintegy 1000 termékével van jelen a piacon. A hazai piac 70 százalékát tudhatja magáénak. Vetőmagtermelése a világ számos pontján van, azon térségekben, ahol a legjobbak a feltételek, például érkeznek vetőmagok Chiléből, Kínából, Indiából is. 

A társaság 1,1 milliárd forintból bővítette a telephelyét új üzemcsarnokkal, új gépeket vásárolt, jelenleg még folynak az energetikai beruházások. Mivel először nem nyertek támogatást a tervezett fejlesztésre önerőből kezdtek hozzá 2020-ban, később 2022-ben azonban 50 százalékos támogatottságot nyertek el. A projekt 80 százalékban már elkészült. Jelenleg zajlik a hőszivattyús rendszer kiépítése, ősszel pedig fűtött tenyészkertet építenek a palántákhoz.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!