Probléma

2022.05.20. 11:32

Botrányosan viselkednek, részegen garázdálkodnak a csabai hajléktalanok

Olykor botrányosan viselkednek, részegen ülnek vagy fekszenek a padokon, az utcán végzik el kis- és nagydolgaikat egyaránt – ismét megjelent több, hajléktalannak tűnő ember Békéscsaba belvárosában, zavarva a többséget. A téma a minap a városi közgyűlés ülésén is felmerült. A rendőrök és a közterület-felügyelők közösen fognak járőrözni a leginkább problémás területeken.

Licska Balázs

Nem ritka látvány a belvárosban a padon pihenő hajléktalan /Illusztráció: MW/

Sajnálatos tendencia az utóbbi években, hogy megjelentek olyanok a központban, akik viselkedésükkel zavarják a többséget. Az önkormányzat előtt is ismert a probléma, ezért megoldást keresve több alkalommal egyeztettek a rendőrség vezetésével az ügyben – ismertette Szarvas Péter polgármester. 

Elmondta: a főleg az Andrássy úton, de a belvárosban máshol is megjelenő, hajléktalannak tűnő emberek rendelkeznek bejelentett lakcímmel, nem tartózkodnak éjjel-nappal, életvitelszerűen közterületen, ezért a szabálysértési törvény ezen rendelkezését nem szegik meg. Hozzátette: a Gyár utcai hajléktalanszálló rendelkezik szabad kapacitásokkal, ám nem lehet senkit sem arra kötelezni, hogy ezt a szolgáltatást vegye is igénybe. 

Úgy véli, a közterület-felügyelettel közös rendőrségi járőrözések időszakosan eredményre vezettek, azonban ezek az emberek minduntalan visszatérnek a központba. A tapasztalataik szerint azért vannak a belvárosban, azért mennek vissza, mert több járókelőtől kapnak adományként pénzt, sőt van, akitől alkoholt is. 

A városvezető elmondta: mind a rendőrség, mind a közterület-felügyelet kizárólag a jogszabályok adta keretek között intézkedhet. A szabálysértési törvény szerint a koldulás, a köztisztasági szabályok megszegése – például az, ha valaki az utcán végzi kis- vagy nagydolgát –, a közterületi szeszesital-fogyasztás, a garázdaság büntethető. 

Hozzátette: a visszatérő ellenőrzések sokszor azért nem vezetnek eredményre, mert amikor a hajléktalannak tűnők észreveszik az egyenruhásokat, próbálnak rendesen viselkedni. Ezért nagyban segítené az eredményes fellépést, ha a helyiek az általuk tapasztalt jogsértéseket azonnal jeleznék. Különösen igaz ez garázdaság esetén, ahol a többségben keltett ellenérzés igazolása mindenképp szükséges ahhoz, hogy ­megállapítsák, a renitensek megbotránkozást keltően viselkedtek. 

Szarvas Péter polgármester elmondta, szabálysértési tényállások esetén a rendőrséghez képest a közterület-felügyelet szabálysértési eljárás lefolytatására nem, csak helyszíni bírság kiszabására jogosult. De arra is csak akkor, ha azt az elkövető a helyszínen elfogadja és tudomásul veszi – ami jellemzően nem történik meg –, ezért minden ilyen esetben a közterület-felügyeletnek is jeleznie kell a szabályszegést a rendőrségnek, eljárást kezdeményezve. 

A közterület-felügyelet a városi térfigyelőkamera-rend­szer által rögzített felvételekkel segíti a rendőrséget olyan szabálysértések esetén, amelyek megvalósulásának igazolásához a felvétel önmagában elegendő, ilyen például a köztisztasági szabályok megsértése. A közterület-felügyelet idén, a probléma újbóli megjelenése óta – azaz februártól áprilisig – 66 jogsértés miatt kezdeményezett a rendőrségnél szabálysértési eljárást. 

A városvezető kiemelte: tehát az, hogy valaki a jó ízlést durván sértő módon, ittasan tartózkodik közterületen, önmagában nem büntethető. Azért, hogy a nem csak Békéscsabán előforduló, felháborodást okozó viselkedések szabálysértésként megfelelően szankcionálhatók legyenek, és hogy eredményes lehessen az intézkedés, kezdeményezéssel élnek a Megyei Jogú Városok Szövetsége felé. Kérik, hogy gyűjtsék össze az országos tapasztalatokat, és a központi jogalkotás felé közösen kezdeményezzék, hogy vizsgálják felül a jogalkalmazási gyakorlatot, esetleg újabb tényállással bővítsék a szabálysértési törvényt. 

Naponta többször ellenőrzik a problémás területet a rendőrök

A gyalogos járőrszolgálat útvonalában szerepelnek a belváros frekventált részei, a problémával érintett területet is naponta többször ellenőrzik a rendőrök – ismertették a rendőrségen. Kiemelték: folyamatosan fogadják a bejelentéseket, reagálnak azokra a nap 24 órájában. A bűncselekmények és szabálysértések ügyében tett rendőri intézkedéseknek köszönhetően jelenleg is van olyan, aki több hónapos büntetését tölti. Az intézkedések számáról, eredményéről a rendőrkapitány részletesen tájékoztatta a polgármestert. 
Az önkormányzat részéről javaslatként merült fel közös járőrszolgálat szervezése. A rendőrség, ahogyan minden, a helyzet kezelését célzó lépésre, erre is nyitott, de hosszabb távon az összehangolt szolgálatellátást támogatja. Azt követően, hogy a közös járőrszolgálatban a közterület-felügyelők megfigyelik, hogy a rendőrök miként kezelik ezeket a helyzeteket, embereket, az esetleges konfliktusokat, önállóan is járőrözhetnének. Hiszen a leggyakrabban előforduló szabálysértések elkövetőivel szemben nekik is van hatáskörük helyszíni bírságot kiszabni. 

Így a rendőrök és a közterület-felügyelők időben egymást követve jelennének meg ezen a helyen, tehát sűrűsödne a járőrszolgálat. A beérkező panaszok kezelését is hasonlóképpen, a hatékonyság szempontjainak figyelembevételével szükséges összehangolni. Elmondták: ez a társadalmi probléma nem békéscsabai sajátosság, és csak rendőri eszközökkel a jelenség nem is szüntethető meg. Ha ugyanis valaki szabálysértést, bűncselekményt nem követ el, csupán a jelenléte zavaró, azzal szemben nem lehet rendőri eszközökkel fellépni. Éppen ezért a rendőrség üdvözölte, hogy az önkormányzat más városok vezetőinek tapasztalatait is kéri annak érdekében, hogy Békéscsabán is alkalmazható, jó gyakorlatokat találjanak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában