Tűzifaárusok

2022.05.27. 10:49

Két megrendelőt is becsaptak a tűzifaárusok Békés megyében

Két megrendelőt csaptak be a napokban tűzifaárusok Békés megyében. A megrendeltnél és kifizetettnél kevesebb fát szállítottak nekik házhoz. A rendőrség kéri a fát vásárlókat, hogy legyenek óvatosak, jól gondolják meg, hol, kitől vásárolnak!

/Illusztráció: Shutterstock/

A napokban két bejelentés érkezett tűzifavásárláshoz kapcsolódó csalásokról a Békési Rendőrkapitányságra. Egy kamuti nő szórólapos hirdetés alapján rendelt 14 kaloda tüzelőt 322 ezer forintért. A fát május 12-én egy sajószentpéteri férfi szállította ki neki, aki átvette a vételárat, de csak 7 kaloda fát adott át a nőnek. Hasonlóképpen járt egy idős, békési férfi is. Ő 2022. május 25-én 680 ezer forintot fizetett ki, pedig a fa, amit kapott érte, csak alig több mint 200 ezer forintot ér. A Kamutra szállító sajószentpéteri férfit a rendőrök elfogták, csalás gyanúja miatt eljárást indítottak ellene és vizsgálják, hogy kiket csaphatott még be így.

 

A rendőrség a történtek kapcsán ismételten óvatosságra inti a tűzifát vásárlókat. Újsághirdetés, szórólap, internetes hirdetés útján, vagy házaló árusoktól való vásárláskor nagyobb az esélye annak, hogy csalás áldozataivá váljanak. Lehetőség szerint csak telephellyel és hiteles mérleggel rendelkező cégektől, vállalkozásoktól vásároljanak tüzelőt! A kedvezőnek tűnő, a piaci árnál jóval alacsonyabb árról szóló ajánlatokat fontolják meg! Már a megrendeléskor előre egyeztessék a kiszállítás időpontját, és lehetőleg a lerakodáshoz kérjenek olyan családtagjuktól, vagy szomszédjuktól segítséget, akik jártasok a tüzelőanyagok vásárlásában.

Csak akkor fizessék ki a fát, ha megnézték, hogy olyan minőségű, amilyet szerettek volna és a jelenlétükben le is mérték az átadott mennyiséget! Csak a lepakolt fa árát fizessék ki! Amennyiben az eladó előleget kér, legyenek nagyon körültekintőek. Ha nem ismerik jól a vállalkozót, céget, ne utaljanak előre, és ne adjanak át pénzt!  A kiszállításkor idegeneket ne engedjenek be a házba! Mielőtt megérkeznek, készítsék elő a megbeszélt vételárat, ne a szállítók szeme láttára vegyék elő összes megtakarított pénzüket.

Ha mégis bűncselekmény áldozatává váltak, a legrövidebb időn belül értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívón, ahol a nap 24 órájában fogadják a hívásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában